Hogyan működnek az emberi közösségek?

Hogyan működnek az emberi közösségek?
Miért működik jól, egymással összhangban egy közösség a vállalaton belül? Ennek a megértésére, Csányi Vilmos, Széchenyi-díjas magyar biológus, egyetemi tanár az emberi és állati közösségek kialakulásáról tartott előadását vesszük alapul, melyet a 23. Internet Hungary konferencián tartott meg.

Az emberek génjei körülbelül 1%-ban különböznek a csimpánzokétól. Egy embercsoportot könnyen meg lehet győzni arról, hogy egy másik közösség tagjai kulturálatlanok, gyengeelméjűek, és a tagok rávehetőek arra, hogy a külső csoporttal agresszíven lépjenek fel. Ebből a szempontból semmit nem változtunk a csimpánzokhoz képest. Vannak azonban olyan területek, ahol a genetikai egyezés ellenére az állatoktól teljesen eltérő módon viselkedünk. Az egyik ilyen legjelentősebb különbség, hogy az emberek esetében teljesen más az egyed személyes viszonya a saját csoportjához. Erről Csányi Vilmos nem csak számos előadást tartott már - az Internet Hungary mellett például a Mindentudás Egyetemén -, hanem 2007-ben könyvet is kiadott "Az emberi viselkedés" címmel.

Már az ősi embercsoportoknál is kialakultak különböző méretű alcsoportok, melyek között voltak családi és munkacsoportok egyaránt. Ezeknek a tagjai személyesen is jól ismerték egymást. Az emberek a csimpánzokkal ellentétben szívesen töltenek egymással időt akár naponta hosszú órákon keresztül is. Ha egy tevékenységet közös lelkesedés alapján csinálnak, akkor kifejezetten igénylik egymás jelenlétét, segítségét.

Ebből következik az, hogy egy vállalati környezet is akkor tud jól működni, ha a munkavállalók számára van egy ismert és elfogatható közös cél, valamint mindenkinek megvan a maga szerepe, amivel hozzájárul a cél eléréshez. Ez főként azért alakult így ki, mert míg az állati együttműködés párhuzamos, addig az emberi kiegészítő, és az évek során kifejlődött az úgynevezett rendszerszervező képesség. Fontos azonban megjegyezni, hogy emberi közösségek csak olyan kapcsolatok mentén tudnak kialakulni, amelyben minden tag egyenértékű.

A meghatározott közös cél elérésében, nem szabad megfeledkeznünk az érzelmek jelentőségéről sem, mivel ezeknek nagy szerepe van az emberek gondolkodásában. A racionalitás megmutatja, hogy egy adott feladatot egy közösségben hogyan kell megfelelően elvégezni, de a miértekre az emóció ad választ.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szuchy Brigitta

Az írás, a szavak formálása, gondolatok és érzések átadása gyermekkorom óta a szenvedélyem. Tanulmányaimat éppen ezért Kommunikáció és médiatudomány szakirányon végeztem a Szent István Egyetemen (BA) …