Vizsgálják a TikTokot, hogy visszaél-e a fiatalkorúak adataival

Vizsgálják a TikTokot, hogy visszaél-e a fiatalkorúak adataival
Két vizsgálatot is indított Írország adatvédelmi hatósága a kínai TikTok közösségi applikációval kapcsolatban.

A ByteDance tulajdonában álló videós platform kapcsán azt vizsgálja az EU-s hatóság, hogy a világ legsikeresebb appjának számító TikTok visszaélt-e fiatalkorúak adataival. A TechCrunch cikke szerint a vizsgálat kiterjed az adatok felelőtlen kezelésére, engedély nélküli továbbítására Kínába, illetve más potenciális visszaélésekre is.

Hét elején jelentette be a Data Protection Commission, a TikTok európai adatvédelmi megfelelőségének vizsgálatában illetékes ír hatóság, hogy két vizsgálatot indít a közösségi app működése kapcsán. Azért pont az ír hatóság vizsgálja az ügyet, mert hasonlóan más nagy techcégekhez, a TikTok európai központja is Írországban található.

A két vizsgálat arra fókuszál, hogy a tiktok miként szűri ki a 13 év alatti felhasználókat és hogyan dolgozza fel, használja ezeknek a gyerekeknek személyes adatait. A második vizsgálat arra irányul, betartja-e a TikTok az uniós adatvédelmi törvényt, amikor az EU-n belül élő felhasználók adatait hazaküldi az app Kínába.

A cég a vizsgálat elindításának bejelentése után közölte, mindenben megfelelnek a vonatkozó előírásoknak, a fiatalok személyes adatainak védelmét pedig mindennél fontosabb ügyként kezelik, írja a HWSW. Amennyiben a vizsgálat úgy ítél, hogy ez nem igaz, a cég és az EU-s leányvállalat éves bevételének 4 százalékát fizetheti ki büntetésként az EU-nak.

Többször érte kritika az ír hatóságot, hogy nem bánik elég szigorúan a techóriásokkal, a Facebookot és a WhatsAppot például csak az uniós szakhatóság nyomására büntette a tervezetthez képest szigorúbban. Ez volt a Data Protection Commission eddigi legnagyobb büntetése amúgy, a szeptember eleji határozathozatal 225 millió eurós büntetést szabott ki a Facebookra az adatvédelmi rendelkezések megsértése miatt.

(index.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: TikTok