Videóra vette, hogy lezuhan a gépe

Videóra vette, hogy lezuhan a gépe
Vissza kell adnia a YouTube-ról ismert Trevor Jacobnak a pilótaengedélyét, különben napi 342 ezer forintos bírságra számíthat.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) felszólította a YouTube-videóiról ismert pilóta, Trevor Jacobot, hogy adja vissza a pilótaengedélyét, különben napi 1000 dolláros, vagyis nagyjából 342 ezer forintos büntetést kell fizetnie. Ennek oka, hogy a férfi 2021 végén I Crashed My Plane (Lezuhant a gépem) címmel közzétett egy videót, ám azon az FAA szerint egy megrendezett jelenet látható.

A The New York Times beszámolója szerint a felvételen úgy tűnik, hogy Jacob gépének motorja meghibásodott. A hatóság szerint azonban a férfi a felelősségérzet és az ítélőképesség teljes hiányában ugrott ki a repülőgépből, Jacob pedig azért szállhatott fel, hogy aztán szándékosan összetörje a járművét.

A fenti videót már több mint 1,9 milliószor látták a YouTube-on. Az FAA mellett azonban számos más szakember is kétségbe vonta, hogy Jacob gépe valóban meghibásodott. A hatóság szerint a férfi nem próbálta meg rendesen újraindítani a gép motorját, nem fordult a légiforgalmi irányítókhoz segítségért, és nem keresett alternatív leszállási pontot annak ellenére, hogy erre rengeteg lehetősége lett volna.

Az FAA szerint a férfi meg sem próbálta megmenteni a gépet, mielőtt kiugrott abból.

A szervezet azt is megkérdőjelezte, hogy a gép valóban meghibásodott, a férfi ugyanis még azelőtt kinyitotta a repülőgép ajtaját, hogy a motor lassulni kezdett volna. Ráadásul a férfi a legtöbb videójában nem visel ejtőernyőt, annak ellenére, hogy a videóban igen. A Jalopnik ugyanakkor azt írja, a gép alapvetően nem volt jó állapotban. Egy 1940-es modellről van szó, amit Jacob maga próbált megjavítani, így előfordulhat, hogy tényleg gond volt a motorjával.

Amikor a New York Times megkereste a férfit az FAA döntéséről, Jacob csak annyit válaszolt, hogy „honnan szerezted ezt az információt?”, majd többé nem reagált az e-mailekre.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: youtube, video