Video SEO tippek I.

Video SEO tippek I.
A Video SEO esetében is számos olyan ajánlás létezik, amelyet érdemes betartani a maximális nézettségi eredmények elérése érdekében. Legújabb cikkemben igyekeztem néhány olyan tippet összegyűjteni, amelyet ajánlott alkalmazni videóink internetre való feltöltésekor.

1. Title is king!

A Video SEO-val foglalkozó szakemberek túlnyomó többsége a címadást tartja alegfontosabb tényezőnek. Maximum 4-5 szavas címeket használjunk (kutatások szerint ezek teljesítenek a legjobban), amely lehetőleg tartalmazza fő kulcsszavunkat és cégünk nevét avagy márkanevünket.

A Google kereső a videók címének első 60, a YouTube pedig az első 55 karakterét jeleníti meg, így a legfontosabb szavaknak elöl kell szerepelniük. Amennyiben több részes tartalmat töltünk fel, akkor alkalmazzuk a Part 1.,2., stb. forgalomterelési módszert, mert mind a felhasználóknak, mind a keresőknek segítséget nyújt.

2. A leírás lehetőségei

A videóink leírásának első három sorába helyezzük el a lényeges információkat, hiszen a felhasználók a YouTube-on csak ennyit látnak alapértelmezetten. Ide ajánlott további tájékozódásra lehetőséget nyújtó linket is tenni.

Különösen az első 90 karakternek van nagy jelentősége, mivel a YouTube és a Google kereső is meta leírásnak húzza be ezt.

3. Kutassunk kulcsszavakat

A kulcsszavak (címkék) megadásánál előfordulhat, hogy nem jut eszünkbe minden olyan releváns szó, amely plusz forgalmat tudna a videónkra terelni. Sokak által ismeretlen, hogy a YouTube rendelkezik saját kulcsszóválasztó eszközzel, amellyel akár konkrét URL vagy kulcsszó alapján tudunk választani szavakat.

YouTube kulcsszóválasztó eszköz: https://www.youtube.com/keyword_tool

4. Egyéni indexképek használata

Lassan egy éve a Partner felhasználóknak lehetőségük van videóikhoz egyedi indexképet választaniuk, amelyet mindenképpen ajánlatos alkalmazni. Már nem kell három rosszul sikerült pillanatkép közül választani, megcsinálhatjuk magunknak saját kezdőképünket.

Tesztek bizonyítják, hogy a jól megszerkesztett kezdőkép nagymértékben növeli az átkattintási arányt a videóinkra. A képet 16:9-es arányba készítsük el a megfelelő kinézethez.

5. Linkek, linkek, linkek

A videók leírásának szövegét nem indexálja a Google, csupán a benne lévő linkeket. Éppen ezért roppant fontos, hogy több linket is tartalmazzon a description. A link mutathat másik videónkra, csatornánkra, weboldalunkra, termékoldalra, közösségi megjelenéseinkre, hírlevél feliratkozásra, stb.

6. Feliratfájl feltöltése

A Google (még) nem képes értelmezi a videók tartalmát, így számára csak a cím, kulcsszavak, leírás nyújt segítséget a tartalom „megértésében”. Van azonban még egy hasznos lehetőségünk, az pedig nem más mint a feliratok használata.

Ezzel elérhetjük, hogy a keresőrobot pontosan értse, hogy miről is szól a videónk. Mind magyarul, mind idegen nyelven is hasznos elkészíteni a feliratot a videónkhoz. Amellett, hogy a keresőrobotokat szolgáljuk ki, a siket és nagyothalló nézőinknek számára is igazán hasznos lehet.

Bízom benne, hogy hasznos tanácsokkal gazdagodtatok és egyre többen ennek szellemében fogjátok végezni a Video SEO tevékenységeteket.

Title is the king, kössük össze tartalmainkat – Sima kereső

Leírás – Első 100 karakter kulcsfontosságú ha organikus forrásra is számítunk

Kulcsszavak – kulcsszó választóval

Egyéni indexkép használat

Linkek, linkek, linkek, saját videóink, csatornánk között is

Feliratfájl feltöltése

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Farkas Dániel

Közgazdászként végzett a BGE Kereskedelmi és marketing szakán. Szakmai pályafutását a Habostorta portálcsoportnál kezdte, majd Magyarország egyik vezető PPC ügynökségénél helyezkedett el …