Vége az ingyen üzengetésnek, itt van minden, amit tudnod kell!

Vége az ingyen üzengetésnek, itt van minden, amit tudnod kell!
Márciustól jelentős változások jöhetnek a mobilinternetes fogyasztásunkban.

2023. március 31-ig az összes magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak ezután minden olyan alkalmazás vagy szolgáltatás adatfogyasztásáért fizetnie kell, amelyek az eddigi szerződés értelmében nem fogyasztották a havi keretet. Így tehát sokaknak véget ér az ingyenes WhatsApp-, Messenger-, Facebook-, Instagram-, Waze-, valamint Spotify-használat - írja a 24.hu.

Az úgynevezett zero-rate opciók a hazai nagy szolgáltatók közül a Vodafone szerződéseiben fordultak elő a legtöbbször. A hamarosan a magyar állam résztulajdonába kerülő kommunikációs vállalat ezért közleményében kijelentette: a díjmentes Pass-okat érintő meglévő tarifák esetében március közepétől díjmentes, tarifánként eltérő mennyiségű extra adatot biztosítanak az ügyfeleknek – írja a hwsw.

A zero-rate csomagok kivezetése miatti adatmennyiség növekedés fedezésére, az ügyféligények kielégítésére szolgáló extra adatmennyiséget a Vodafone appból rendelhetik meg az ügyfelek.

Ugyan a hatósági döntés alapján március végétől kell csak kivezetni a nullás díjszabású csomagokat, a Telekom ügyfeleinél ez már előbb, március elején végbemegy. A szolgáltató közölte, a változások ellenére az ügyfeleknek nincs semmi teendője, és mielőtt az eddig ingyenes alkalmazások elkezdenék szívni a netet, újabb emlékeztetőt fognak küldeni.

A Telekom és a Yettel szerint a nullás díjszabás kivezetése következtében a zero-rating szolgáltatásokat is tartalmazó tarifák rendszeresen fizetett, havi előfizetési díjai nem változik egyelőre – eltekintve az inflációkövető díjtól. Az ugyanakkor előfordulhat, hogy a korábban megszokott tartalmakhoz való hozzáférés miatt az előfizetőknek további adatot kell majd vásárolniuk.

A szolgáltatóknál a nullás fogyasztású csomagok kivezetése az alábbi alkalmazástípusokat érinti: közösségi, chat, navigációs, zenei és videostreaming alkalmazások. A Yettel esetében a Yettel TV és a Yettel Music is fogyaszt majd adatot ezt követően. Miért vezetik ki a csomagokat? Megtudhatod itt!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!