Van egy kiskapu a Facebook rendszerében

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében
A The Guardian brit napilap oknyomozója arra jutott, hogy Facebook nem minden országban számolja fel azokat a kamuprofil-hálózatokat, melyeket a helyi hatalom az ellenfelek lejáratására és a saját pozíciója megerősítésére hoz létre.

Az elmúlt években sokat hallhattunk arról, milyen lépéseket tett a Facebook annak érdekében, hogy világszerte tiszták legyenek a választások, vagy legalábbis ne a közösségi oldalon elkövetett trükközéseken múljon a kampányok eredményessége. Ennek érdekében visszavágták a kamuoldalak és fiktív felhasználók számát, valamint tényellenőrzést vezettek be, hogy az álhírek minél kevésbé terjedjenek a platformon. Ezek kétségkívül fontos lépések, ám a jelek szerint csak a felszínt jelentik: a háttérben egy sokkal komolyabb probléma is meghúzódik, amivel még nem foglalkozott a közösségi oldal – mutat rá a The Guardian.

A londoni napilap oknyomozó anyagában Sophie Zhang, a Facebook korábbi adattudósának vallomása alapján arról ír, hogy a közösségi oldal esetében létezik egy kiskapu, melyről több politikai szereplő tud, és ki is használják azt. Ez lehetővé teszi például a kormányzati szereplők számára, hogy saját népszerűsítésük érdekében kamu támogatásokat zsebeljenek be, miközben az ellenfelüket ugyanezen kiskapu kihasználásával járatják le.

A lap szerint miközben a Facebook az olyan országokban, mint az Egyesült Államok, Dél-Korea vagy Tajvan őrzi ezt a kiskaput, a "kevésbé fontos" országokban, mint Irak, Mexikó vagy épp Afganisztán nem foglalkozik azzal, hogy a politikai szereplők ezt ugyanúgy kihasználják.

Zhang állítja, a Facebook-oldalak rendszerében lévő kiskapu lehetővé teszi például egy kormány számára, hogy kamu támogatókat hozzon létre annak érdekében, hogy népszerűnek tűnjön, miközben a politikai ellenfeleit ugyanezzel a módszerrel próbálja meg lejáratni. Bár a Facebook szabályzata tiltja a felhasználóknak, hogy egynél több profilt használjanak, az oldalak létrehozásával ez a szabály kikerülhető.

A lap szerint ezzel a trükkel éltek például Hondurasban is. A hatalmon lévő elnök, Juan Orlando Hernández csapata több száz kamu oldalt hozott létre, hogy lájkolják az elnök bejegyzéseit. Ennek köszönhetően úgy tűnt, mintha Hernández valóban közkedvelt és népszerű elnök lenne. (A 2017-es hondurasi választások tisztaságát rengeteg kritika érte.) Hasonló volt a recept Azerbajdzsánban is, ahol Ilham Aliyev elnök pártja kamu oldalakkal járatta le a politikai ellenfeleket, valamint a kormányt kritizáló híroldalakat. A teljes cikk itt folytatódik.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Facebook