Tévés trendek a koronavírus alatt

Tévés trendek a koronavírus alatt
A járványhelyzet világszerte – így Magyarországon is – jelentős hatással van a televíziócsatornák nézettségére. Többen, többet ülünk a képernyő előtt: 2020-ban átlagosan mintegy napi 16 perccel többet mint 2019-ben(1). A terület legfontosabb jelenlegi trendjei kerültek terítékre a Lounge Group podcast adásában, az L20-ban.

„A korlátozások intenzitásának változásával a tévénézésre fordított idő is folyamatosan módosul. A digitális oktatás pedig a felnőttek tévénézési szokásaira is közvetett hatással van” – mondta a műsorban Csikesz Erika, a TV2 Csoport értékesítési igazgatója. A bezártság szinte minden korosztályt a képernyő elé ültetett, naponta átlagosan közel 5 órára(2). Emellett pedig erősödött az esti, közös családi tévénézés közkedvelt jelensége is.

A 15 és 24 év közöttiekről sokszor hallani, hogy ők kevésbé preferálják a lineáris tévécsatornákat. Ennek ellenkezőjéről árulkodik az, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint ez a generáció is naponta több mint két órát töltött a tévéképernyők előtt 2020-ban(3). Ez nem meglepő, ha a digitális oktatásra, illetve a lehetséges programok, kimozdulási lehetőségek csökkenésére, hiányára gondolunk.

Az elmúlt időszakban továbbra is a főműsoridős mozifilmek, a magyar gyártású napi vagy heti műsorok, sorozatok, valóságshow-k, közéleti tartalmak és a híradók a kultikus programtípusok. Voltak olyan hetek 2021-ben, hogy a nézőszám alapján a két nagy kereskedelmi csatorna főműsoridős híradója a legnézettebb napi program volt (4). A televíziós hír- és információfogyasztással töltött átlagos idő nőtt 2020-ban – főként a pandémia első hulláma eredményeként. A járvány második hulláma, illetve más hazai vagy nemzetközi események azonban már nem növelték jelentős mértékben a hírfogyasztást(5).

Sokmillió reklám

Talán nem is gondolnánk, hogy egy nap 30-40 ezer reklámszpotot sugároznak a magyar nyelvű tévécsatornákon. A Nielsen adatai alapján a 2016-os, 8 millió alatti éves reklámfilmmennyiség 2019-re közel 14 millióra nőtt. Tavaly azonban, a járvány miatt ez a szám mintegy 600 ezerrel csökkent (6). A szakértők ugyanakkor növekedésre számítanak idén, ráadásul egyre több olyan cég él a tévés reklámok adta lehetőségekkel, amely korábban nem tette.

„A lineáris televíziócsatornák esetében a tévénézésre fordított idő összességében nőtt, ami az elmúlt egy év, illetve a home office természetes következménye. Fogyasztói célcsoportokra vetítve a változás mindenhol megjelent, és a mértéke is hasonló. A TV szerepe ugyanakkor meghatározónak látszik rövid és hosszú távon egyaránt. A Lounge Groupban, ügynökségi oldalról úgy gondoljuk, a legfontosabb iparági kihívás a »digitális TV nézés«, vagyis az, hogy együtt lássuk a fogyasztót mind a lineáris (hagyományos), mind az online térben. Jelenleg ugyanis erre nincs egységes és transzparens piaci módszertan. A tartalom szempontjából pedig azt látjuk, hogy csatornamárkák és műsormárkák léteznek, a magyar nézők kedvelik a lokális tartalmat, hazai helyszínekkel és színészekkel” – mondta Magyarország egyik legnagyobb marketingkommunikációs ügynöksége, a Lounge Group médiaigazgatója, Hidvégi Krisztina.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!