Tényellenőrző csoportok állítják, hogy a YouTube az egyik legnagyobb álhírterjesztő

Tényellenőrző csoportok állítják, hogy a YouTube az egyik legnagyobb álhírterjesztő
Tényellenőrző csoportok nyílt levélben követelik a YouTube-tól, hogy tegyen többet az álhírek terjedése ellen. A platform szerint a tényellenőrzés fontos, de önmagában nem elég.

Egy 80 tényellenőrző szervezetből álló csoport azt állítja, a YouTube az egyik legnagyobb álhíreket és félrevezető információkat terjesztő platform. A szervezetek nyílt levelet küldtek Susan Wojcickinek, a YouTube első emberének, melyben azt írják: elégtelen, amit eddig a platform a félretájékoztatás megfékezése érdekében tett – írj a hvg.hu a CNN hírei alapján.

A levélírók állítólag már többször találkoztak a YouTube képviselőivel korábban, hogy egyeztessenek a problémáról, megoldást azonban nem sikerült találni. Cristina Tardáguila, a brazil tényellenőrző szervezet alapítója szerint a levéllel nyomást akarnak gyakorolni, mivel a YouTube-nál az egyeztetéseket követően sem változott semmi.

A szervezetek javaslatokat is megfogalmaztak, melyek között szerepel, hogy a felkerülő anyagokat kontextusba kellene helyezni, valamint el kellene zárni a pénzcsapot az álhíreket terjesztő csatornák elől.

Elena Hernandez, a YouTube szóvivője reagált a levélre. Véleménye szerint a tényellenőrzés fontos eszköz az álhírek elleni küzdelemben, de csak egy apró része annak, ami a visszaszorításhoz szükséges. A platform azt állítja, több száz kiadóval dolgozik együtt annak érdekében, hogy a felhasználókat a tényellenőrző paneleken keresztül tájékoztassák a valóságról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!