Ruff-Kiss Ágnes beszédszakértő: Máshogy kell-e beszélni egy podcastban, mint egy baráti beszélgetés alatt?

Ruff-Kiss Ágnes beszédszakértő: Máshogy kell-e beszélni egy podcastban, mint egy baráti beszélgetés alatt?
″Indul egy ígéretes podcast: jó a téma, jók a meghívott előadók. Mégis hamar kiderül, hogy a beszédük unalmas, dallamtalan, nincs benne moduláció. Hány percet adsz neki, mielőtt elkapcsolsz?″ - tette fel a kérdést előadása elején Ruff-Kiss Ágnes beszédszakértő a PodcastFestivalon. A közönség nagy része 2-3 percet szavazott egy ilyen produkciónak, de a valóságban még kevesebb a türelmünk: mindössze 1-2 percig bírjuk a monoton beszédet.

„A hang és beszéd a személyiség része, annak fontos megnyilatkozása. A hangod vagy támogatni fogja a tartalmadat, vagy az ellenlábasa lesz. Mélyebb kapcsolódást hozhat létre a hallgatókkal, komolyan építheti az elköteleződést, vagy épp elveheti a hallgatóság kedvét” - kezdte a beszédszakértő, aki ezután a csőfonáció technikájáról mesélt.

„Aki professzionális beszéd- és hanghasználó, annak kutya kötelessége olyan eszközökkel élni, mint a hangadó gyakorlatok, a hanghigiéné, a hangvédelem és tiszta hangadás. Ha pedig gond lenne a hangotokkal, menjetek foniáterhez, aki a gégével és annak megbetegedéseivel foglalkozik! A tartósan rossz hangminőséget nem lehet vágással feljavítani” - hívta fel rá a figyelmet Ruff-Kiss Ágnes.

A szakértő szerint az artikuláció és a kiejtés, a hosszú és rövid magánhangzók közti különbségtétel már csak azért is lényeges, mert az elmúlt 50 évben az általános beszédtempó közel duplájára gyorsult. A szünetnek is van jelentősége: nem csak kártékony, hezitációs csend létezik, hanem hatásszünet is. A csend segíthet strukturálni a gondolatainkat, hogy ne hömpölygős, barokkos körmondatokban beszéljünk, ráadásul a vágási munkálatokat is megkönnyítheti. Lényeges a kifejezőerő is, hiszen a hang lebuktat: a hallgatók könnyedén dekódolják a szavak mögött rejlő érzelmi állapotokat.
“Az intenzív és a kimértebb előadásmódnak is megvan a szépsége, de minden, ami tartósan egyforma, idővel monotonná válik. Ez a gyors beszédre is ugyanúgy igaz. Mindenki tudja fejleszteni a hangját, de míg ez a vendégeknek lehetőség, házigazdaként kötelesség” - emeli ki a szakértő. Már csak azért is, mert a médiazajban a beszéd az elköteleződést meghatározó tényező. Ha érdekes, dinamikus, színes és van mögötte beszédtechnikai tudatosság, jó eséllyel kiemelkedhetünk általa.

Mi tehát a különbség egy baráti beszélgetés és egy podcast között? A podcastnak meghatározó célja van, formális, fel kell rá készülni, mégis jó lenne valamennyit átemelni a baráti beszélgetés kötetlenségéből is. A stressz és a lámpaláz ronthatja a beszéd minőségét, ezért érdemes picit beszélgetni az adás előtt, hogy oldjuk feszültséget. Vigyük az előadásmódunkba azt a természetességet, ami a saját személyiségükből adódik!

"A beszédtechnika tehát nem gyors sprint, hanem maraton, ezért hosszabb távú elköteleződést igényel. És bár nincs mindenkinek Kökényesi Ági vagy Kautzky Armand hangja, mindenki hangja fejleszthető" - zárta Ruff-Kiss Ágnes.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Rónyai Júlia

Londonban végeztem nemzetközi kapcsolatok, illetve nemzetközi újságírás szakon. Szabadúszó újságíró, kreatív szövegíró és podcast műsorvezető vagyok, többek közt a Digital Hungary, a HVG és a …