Megújul a Digitális Közönségmérési Tanács mérése

Megújul a Digitális Közönségmérési Tanács mérése
Az október elsejei mérési naptól Dánia, Belgium és Lengyelország után, Európában az elsők közt bevezeti a magyarországi digitális médiumok látogatottságát auditáló Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) az e.gemius nevű szoftvert, melynek köszönhetően több módszertani újdonság is megjelenik, és ami számos előnyt biztosít majd a digitális médiapiac szereplői számára.

A bevezetést többlépcsős szakmai elemzés, tesztelés, a magyar igényekre specializált igazítás előzte meg. A teljesen új felhasználói élményt kínáló rendszer előnyei közé tartozik a felhőalapú, böngészőből (így akár távmunkából is) elérhető, úgynevezett single sign on megoldás, ami lehetővé teszi az adatok gyors és kényelmes elérését. Az új felület nagy előnye annak könnyű kezelhetősége mellett, hogy lehetőség van tetszőleges időperiódusok (például akár 12 vagy 24 nap) adatainak elemzésére, szemben a korábbi gyakorlattal, ahol heti, havi adatok voltak lekérhetők. Újdonság, hogy lehetővé válik demográfiai és keresztfogyasztási adatok elemzése az applikációkkal kapcsolatban, és ehhez kapcsolódóan követhető lesz a reach (elérés) és a frequency (megnyitási gyakoriság) is. „Így végre azonos módszertani alapokon fog működni a Gemius összes terméke hazánkban is és a kezelőfelületük is egységessé válik!” – mondta el Ambruszter Géza, a Gemius Hungary vezetője.

Fontos újdonság a DKT megújuló mérése kapcsán, hogy lehetőség lesz API segítségével automatizáltan demográfiai adatok, riportok és adatbányász megoldások használatára, tovább növelve akár a programmatic kampányok eredményességét. A digitális médiumok tulajdonosai és az ügynökségi oldal számára is hasznos változás, hogy az extrém gyorsan változó médiafogyasztás (például a tavaszi koronavírus járvány miatti hullámmal érkező internetező tömeg fogyasztási mintázatai) is sokkal érzékenyebben kimutathatóvá válnak az új mérési módszertannal, így az ilyen és ehhez hasonló hatások is jobban elemezhetővé válnak.

„Összességében elmondható, hogy az e.gemius bevezetésével még pontosabbá és kényelmesebbé válik a digitális közönségmérés-kutatás” – mondja Gerentsér Imre, a DKT ügyvezetője, aki megemlítette azt is, hogy az e.gemius szoftver bevezetése hosszútávon, ha a piaci szereplők ezt támogatják, lehetővé teszi a cross-média mérések megjelenítését is, ahogyan azt Lengyelországban meg is fogják tenni, éppen október elsejétől. Az e.gemius szoftver bevezetésére a DKT Elnökségének döntése alapján kerül sor. Az első olyan nap, amikor már az új szoftver segítségével történik a mérés, 2020. október 1. lesz, melynek adatai október 2-től (péntektől) lesznek elérhetők.

Fontos, hogy a régi rendszer adatai, a Rating.gemius.com és a gemiusExplorer adatok 2021. augusztus 31. napig elérhetők maradnak a szokásos helyeken, azok tehát továbbra is használhatók.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: média