Megakadályozhatta volna a Facebook a Capitolium elleni támadást

Megakadályozhatta volna a Facebook a Capitolium elleni támadást
Egy belső jelentés szerint a Facebook nem akadályozta meg, hogy szélsőjobboldali csoportok az amerikai Capitoliumban történt zavargásokat a platformján tervezzék.

Januárban Donald Trump-párti szélsőségesek betörtek a képviselőház és a szenátus üléstermébe, hogy megzavarják Joe Biden 2020-as elnökválasztási győzelmének megerősítését. A zavargások öt halálos áldozatot követeltek és több tucat letartóztatást. A BuzzFeed News újságírói láthattak egy olyan belső jelentést, amelyből kiderült, hogy a Facebookon összegyűlt számos csoport még azután is folytatta a lázadás tervezését, hogy a szélsőjobboldali "Stop the Steal" csoportot letiltották - írja a Business Insider.

A Stop the Steal lett a legnépszerűbb Facebook-csoport: kevesebb mint két nap alatt több mint 365 ezer tagot gyűjtött, mielőtt a közösségi oldal eltávolította azt, mert "aggasztó erőszakra való felhívásokat" tett. A jelentés, amelyet márciusban osztottak meg a Facebook alkalmazottaival, azt állította, hogy a Stop the Steal csoporthoz tartozó Facebook-felhasználók és más Trump-párti csoportok hozzájárultak a Capitolium elleni támadáshoz.

Ám a Facebook nem csinált semmit, hogy megadályozza a támadást. "Nagyon nehéz volt eldönteni, hogy amit láttunk, az egy összehangolt erőfeszítés volt-e a választások delegitimálására, vagy pedig olyan felhasználók szabad véleménynyilvánítása volt, akik féltek és összezavarodtak, és megérdemelték az empátiánkat" - írták a jelentésben.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Facebook