Közölte a Facebook, hogy mi okozta a leállást

Közölte a Facebook, hogy mi okozta a leállást
A vállalat bocsánatot kért a felhasználóitól és azt is jelezte: nincs bizonyíték arra, hogy veszélybe kerültek volna az adataik a leállás során.

Közel hat órás leállás után magyar idő szerint éjfél előtt újra elérhetővé vált a Facebook, az Instagram és a WhatsApp - írja a hvg.hu. Röviddel azután, hogy a rendszerek lassan ismét működni kezdtek, a Facebooknál közleményt adtak ki, amelyben a hiba okáról is beszámoltak. Azt írták, a kimaradáshoz hibás konfigurációs változtatások vezettek, amelyek miatt probléma lépett fel az adatközpontjaik közötti kommunikációban. Hozzátették azt is, hogy a hiba a belső eszközeiket és rendszereiket is érintette, ami tovább nehezítette a probléma megoldását.

Kiemelték azt is: nincs bizonyíték arra, hogy felhasználói adatok veszélybe kerültek volna a leállás ideje alatt.

A Facebook bocsánatot kért a felhasználóitól, és megköszönte nekik, hogy elnézőek vele.

Az efféle kimaradásokat regisztráló Downdetector nevű oldal azt közölte, hogy soha annyi jelzést nem kapott még felhasználóktól, mint ez alkalommal. Összesen 10,6 millió ember küldött nekik értesítést a Facebookot, az Instagramot és a WhatAppot érintő problémáról.

Több techcég is élcelődött a három szolgáltatás leállásán, a Twitter például közzétett egy bejegyzést, üdvözölve mindazokat, akik a másik két közösségi oldal, illetve a chatlalkalmazás helyett rajta keresztül kezdtek kommunikálni: Üdv lényegében mindenkinek!”

A Facebook nagy összeomlása éppen egy nappal azután történt, hogy egy volt dolgozója, aki korábban dokumentumokat szivárogtatott ki a működéséről, interjút adott a működéséről a CBS amerikai televíziónak. Frances Haugen úgy fogalmazott: a vállalat „a biztonság helyett a növekedést” helyezte előtérbe. Haugent kedden hallgatja meg az amerikai szenátus egyik albizottsága, amely a gyerekek online védelmével foglalkozik. A meghallgatás témája az a kutatás lesz, amelyből a Facebook nagyon is jól tudhatta, hogy az Instagram milyen káros hatással van a fiatalok mentális egészségére, és mégsem lépett emiatt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Facebook, leállás