Kamera Hungária Online Tartalom Fesztivál! bemutatjuk döntőseinket! V. rész Podcast

Kamera Hungária Online Tartalom Fesztivál! bemutatjuk döntőseinket! V. rész Podcast
Tizenegy év kihagyás után felfrissítve újraindítottuk a legendás Kamera Hungária Műsorfesztivált. Ezúttal a digitális tartalmaké volt a főszerep, az elmúlt egy év legjobb audio és audiovizuális tartalmait kerestük az online térből. Mindegyik döntőstől ugyanazt a kérdéseket tettük fel.

Libri Magazin podcast-csatorna, Könyvtámasz


Göcsei Georgina, Libri Könyvkereskedelmi Kft.

Nevezett epizód:
„A léleknek időre van szüksége” beszélgetés Orvos-Tóth Noémivel

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a Könyvtámasz podcast? Miben tudott újat mutatni?
Könyvekről szóló, könyveket bemutató podcastekből nincs hiány a hazai piacon. Ezek közül azonban egyik sem koncentrál arra, hogy egyes könyvek hogyan segíthetnek lelki egészségünk megőrzésében vagy visszaszerzésében. A Könyvtámasz olyan könyveket és szerzőket mutat be, amik és akik egy-egy konkrét mentálhigiénés problémakör kapcsán szakértői segítséget tudnak nyújtani a hallgatóknak.

Milyen céllal indult a podcast, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
A műsor létrehozásával a Libri célja az volt, hogy az olvasást ne csak mint a kikapcsolódás egy formáját népszerűsítse, hanem felhívja a figyelmet a könyvek pozitív pszichológiai és mentálhigiénés hatásaira is. A stressz egyre inkább átszövi mindennapjainkat, így fontos, hogy a lehető legtöbbet tegyünk csökkentése és feloldása érdekében. Miért ne történhetne mindez a könyvek segítségével?

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
A műsor témájából adódóan gyakran érint olyan kérdéseket, melyeken keresztül a beszélgetőpartnerek feltárulkoznak egy-egy igazán személyes dolog kapcsán. Minden ilyen őszinte pillanat nagyon emlékezetes számunkra. Ez pedig a nevezett epizódban sem volt másképp.


StúDió Veszprém podcast - Megkerülhetetlen emberek és történetek
Wéber László / Dr. Dióssy László, CHIANTI 3D KFT.


Nevezett epizód:
Üzent nekem Dézi; a földön élősködők közül legrosszabb a férfi! (Vendég: Sümegi Elemér)

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a StúDió Veszprém podcast? Miben tudott újat mutatni?
Sorozatunk egyik különlegessége, hogy mindig lokalitáshoz kötötten választjuk ki beszélgetőtársainkat, illetve maguk a szerkesztők is személyesen kötődnek a történetekhez, hiszen ott élnek, részesei a közösségnek. A szerkesztők és vendégeik mindnyájan alakítói a helyi kollektív képzeletnek és emlékezetnek.

Milyen céllal indult a podcast, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
Meggyőződésünk, hogy az értékteremtő ember megkerülhetetlenné válik a helyi közösségben, még úgy is, ha ismertségéből vagy státuszából fakadóan ez sokszor nem tűnik kézenfekvőnek. Történeteik elmesélésével értékteremtő és időtálló tartalomgyártásra törekedtünk. Ahogy egyszer megfogalmaztuk: felépül általa a „mértéktár”. Nevezett epizódunk minden tekintetben hozza, amit elvárunk a podcasttól.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
Elemérrel az adást megelőzően egyeztettük a felvétel technikai körülményeit. Magabiztosan mondta, hogy nála minden rendben lesz. Adásnapon a szerkesztők beültek jól bevált stúdiójukba, azaz ki-ki saját nappalijába. A Zoom-bejelentkezéskor azonban láttuk, hogy a mester nem az Érseki Palotával szomszédos hegedűkészítő műhelyéből integet, hanem profi mikrofon mögött ül egy igazi stúdiónak látszó szobában. Biztosra akart menni: jó szomszédként Máriához fordult. Összejött. Elemér: „On-air in Mária Rádió”.

Sávlekötő by Lil Frakk


Kráss Kontent Kft. 
Márky Anna, Babaitisz Jorgosz, Gabnay Máté
Nevezett epizód:
Carson Coma

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a Sávlekötő by Lil Frakk podcast? Miben tudott újat mutatni?
Egy olyan friss könnyűzenei YouTube-műsort szerettünk volna készíteni, amelyben az előadók végre tényleg arról beszélhetnek, amihez értenek: a szakmájukról, a zenéről. Igyekeztünk tartalmilag, képileg és gyártásilag is újítók lenni, kitűnni a választékból. Törekedtünk rá, hogy a különböző zenei közegekből érkező vendégeket lehetőleg minél több interakció érje a beszélgetés közben, a néző pedig többet tudjon meg az előadóról és a zenéről, mint egy szokásos interjúban. A műsort profi podcast mikrofonokkal és egy kisebb tévéműsornyi stábbal készítjük.

Milyen céllal indult a podcast, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
A műsor ötletgazdája Jorgosz volt, aki szeretett volna úgy beszélgetni zenésztársaival, hogy az a vájtfülű érdeklődőknek, a rajongóknak, de azoknak is érdekes legyen, akik az egyes előadókat korábban nem ismerték. A nézői reakciók és a műsorba meghívott előadók véleménye alapján is azt mondhatjuk, hogy sikerült elérni a kitűzött célt.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
A Carson Comával készült adás volt a Sávlekötő by Lil Frakk sorozat pilot epizódja. Bár ez az adás okozta a legtöbb álmatlan éjszakát, annál felszabadultabbak voltunk, amikor befejeztük a felvételt, és minden a terveink szerint alakult. Ezzel az adással sikerült meggyőznünk a támogató szponzorokat is, így a műsor nemcsak YouTube-tartalomként, de podcastként is sikerrel startolt a lejátszókban.

Micsoda Nők Voltak!


Csík Henriett, Marquard Média Magyarország Kft.

Nevezett epizód:
Rövid haja volt, nadrágot hordott, dohányzott és nem főzött: minden, amit nem tudtál Petőfi feleségéről, Szendrey Júliáról

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a Micsoda nők voltak podcast? Miben tudott újat mutatni?
Ha a történelemmel foglalkozó podcastok között keresgélünk, bőven van miből válogatnunk. Olyan azonban, ami kifejezetten csak női életutakat és sorsokat mutat be, eddig még nem volt. Adásainkban bemutattuk már többek között Nagy Katalin, Mária Terézia, Marilyn Monroe, Jászai Mari vagy a nevezett adás főszereplőjének, Szendrey Júliának az életét. Ezek a nők az iskolai tantervből legtöbbször kimaradnak. Műsorunknak, illetve a minket hallgató tanároknak köszönhetően az iskoláskorú gyerekek, lányok már fiatalon megismerkedhetnek ezekkel a női sorsokkal, miközben a modern digitális platformokat kihasználva történelmet és irodalmat tanulnak. Reméljük, hogy a történelem nagy női influencerei motiválják és inspirálják ezeket a fiatalokat.

Milyen céllal indult a podcast, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
A világtörténelem tele van férfiak neveivel, királyokkal, háborús hősökkel, férfi feltalálókkal, írókkal, művészekkel. A tehetséges és kiemelkedő nők azonban sokszor kimaradnak a tankönyvekből. Pedig igenis ott vannak ezek a nem is akármilyen nők! A nevezett adásban például Petőfi Sándor özvegyét, Szendrey Júliát szerettük volna bemutatni, aki sokkal több, mint „csak” Petőfi özvegye. Úgy gondoljuk, hogy ezt maradéktalanul sikerült átadnunk.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
Több pedagógustól kapunk írásban és személyesen is olyan visszajelzést, hogy diákjaik szívesen hallgatták műsorunkat miután ajánlották nekik. A tanulók modernebb, könnyedebb, érthetőbb és szerethetőbb formában ismerkedhetnek meg a történelem korszakaival, szereplőivel és eseményeivel. A bemagolandó évszámok mellett tőlünk választ kapnak a miértekre, illetve megértik a tetteket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Csermely Ákos

Producer, konferenciaszervező, álmodozó.Életpálya évszámokban, utána meg a sztori1981–1996 Magyar Televízió (Külpolitikai Főszerkesztőség, TV2, Kisebbségi és Határontúli Szerkesztőség) 1990–1996 …