Jóváhagyták a Polska Press kiadócsoport megvásárlását

Jóváhagyták a Polska Press kiadócsoport megvásárlását
Jóváhagyta a lengyel fogyasztóvédelmi hatóság, hogy a vezető lengyel üzemanyag- és energiaszolgáltató cégcsoport, a PKN Orlen megvásárolja a lengyelországi regionális sajtó nagy részét kiadó Polska Press csoportot.

Az államkincstár felügyelete alá tartozó PKN Orlen decemberben közölte: a Verlagsgruppe Passau német cégtől megvásárolja a Polska Press kiadócsoportot, amely a Lengyelországban terjesztett 24 regionális lap közül 20-at tudhat magáénak, a sajtóvállalat portfóliójához ezen kívül közel 120 regionális hetilap, valamint 500 internetes honlap is tartozik, köztük a legolvasottabb regionális hírportálok.

Az ügylet révén a PKN Orlen hozzáférést kap a Polska Press internetes kiadványainak 17,4 millió felhasználójához, ami a reklámbevételek szempontjából fontos.

Az UOKiK közleménye szerint az ügylet nem veszélyezteti a lengyelországi versenyhelyzetet, mert a tőkekoncentráció két olyan alany között történik, amelyek tevékenységi területe nem fedi egymást.

A fogyasztóvédelmi hivatal eljárása során elemeztek több állásfoglalást is, amelyet többek között a lengyel emberi jogi szóvivő, valamint a Helsinki Bizottság nyújtott be. Egyes szervezetek szerint az ügylet sértheti a lengyelországi média pluralizmusát, valamint korlátozhatja a szólásszabadságot.

A UOKiK azonban csak "a világosan meghatározott és mérhető gazdasági kritériumok" alapján dönthet, és "független tevékenysége során (...) nem vehet figyelembe szubjektív és a monopol elleni jogban pontosabban meg nem fogalmazott kritériumokat" - hangsúlyozzák a közleményben.

Az Orlen november végén az egyik legnagyobb lengyel lapterjesztő, a RUCH SA részvényeinek 65 százalékát is megszerezte, a reklámpiacon pedig egyrész hirdetőként, másrészt a Sigma Bis markentingügynökség tulajdonosaként van jelen - írja az MTI.

A lengyel médiapiac nem nélkülözi a külföldi és ellenzéki hátterű szereplőket. Ami a lengyelországi országos napilapokat illeti, az öt legolvasottabb újság közül egy (a Fakt című bulvárlap) van külföldi tulajdonban, további négy napilap - köztük a balliberális Gazeta Wyborcza és a jobbközép Rzeczpospolita - lengyel kézben van, de egyikük sem tekinthető kormánypártinak. A tíz legolvasottabb hírportál közül hat lengyel tulajdonban van, ezek valamennyien kormánybírálók. A három legnézettebb hírtelevízió közül lengyel tulajdonban van a TVP Info közszolgálati csatorna és a kormánytól távolságot tartó Polsat News, míg a harmadik, a balliberális irányultságú TVN24 amerikai tulajdonban áll - teszik hozzá.

Fotó: Krakow.Wyborcza.pl

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: média, polska press