Hírportálok, bulvárlapok és női magazinok az elmúlt negyedév legnépszerűbb magyar weboldalai

Hírportálok, bulvárlapok és női magazinok az elmúlt negyedév legnépszerűbb magyar weboldalai
A hír- és magazinoldalak mellett egy receptgyűjtő portál is szerepel a tíz legnépszerűbb magyar weboldal között – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) online médiumok olvasottságát vizsgáló friss elemzéséből. A Médiatanács bírságot rótt ki a Pesti TV, valamint két helyi rádió műsorszolgáltatójára.

Az online médiapiac fogyasztási adatai jóval könnyebben mérhetőek, mint a hagyományos felületek. Az NMHH Műsorfigyelő és- Elemző Igazgatósága a Digitális Közönségmérési Tanács adatai alapján készített friss elemzést a magyar internetes tartalomfogyasztási szokások alakulásáról. A felmérés a magyarországi online médiumok 15 év feletti lakosság PC-n, mobiltelefonon és tableten történő online tartalomfogyasztását vizsgálta.

A kutatás eredményei szerint a 15 év felettiek több mint 77 százaléka használja az internetet. A magyar tartalmak közül legnagyobb arányban a hír- és magazinoldalakat fogyasztják, de a közhasznú információs felületek és az e-kereskedelmet bonyolító oldalak látogatottsága is magas.

Az elmúlt negyedév tíz leglátogatottabb magyar oldalai között a hírportálok és bulvár médiumok vezetnek: a 24.hu, az Index.hu, a Blikk.hu és az Origo.hu. Ezután a női magazinok következnek: a Femina.hu és az Nlc.hu. Szintén sokan kedvelik a színes híreket, bulvár tartalmakat közlő Borsonline.hu-t és Ripost.hu-t. Az első tízbe egytelen gazdasági médiumként a Portfolio.hu került be, míg a gasztronómiai témákat a Mindmegette.hu receptoldal képviseli a listán.

Nemek szerint is eltér a tíz legnépszerűbb weboldal látogatottsága: míg a férfiak körében a 24.hu, az Index.hu és az Origo.hu a három dobogós, addig a nőknél a Blikk.hu a Femina.hu és a 24.hu vezet. A részletes elemzés a Hatóság honlapján tekinthető meg.

Bírság a Pesti TV-nek és két vidéki rádiócsatornának

Bejelentés alapján indított vizsgálatot a Hatóság a Pesti TV tavaly december 22-én sugárzott műsora ellen. A bejelentő a Pesti Galeri című, valamint a www.pestitv.pestisracok.hu állandó megnevezésű lekérhető médiaszolgáltatáson elérhető „Gulyás Márton és a Partizán Magyarországra is elhozta a transznemű karácsonyt (Pesti galeri!) címmel közzétett azonos tartalmú műsorszámot kifogásolta.

A testület az emberi méltóság megsértése és a kirekesztésre alkalmas tartalom közzététele szempontjából is vizsgálta a műsorban elhangzottakat. A vizsgálat megállapította, hogy a kérdéses tartalom mindkét szempontból jogsértő volt, ezért a testület összesen 400 ezer forint bírságot szabott ki a Pesti TV médiaszolgáltatójára. Bár a Pesti TV médiaszolgáltatásként július 10-én megszűnt, a kifogásolt tartalom a pestisracok.hu állandó megnevezésű lekérhető médiaszolgáltatáson azóta is elérhető. A bírságon felül a médiaszolgáltatót a jogsértésről tájékoztató közlemény közzételére is kötelezte a Médiatanács.

A grémium megállapította, hogy a székesfehérvári Alfa Rádió, valamint az Egerszeg Rádió nem teljesítette – többek között – a szöveges tartalomra, a helyi közélettel foglalkozó, valamint a közszolgálati célokat szolgáló műsorok arányára tett vállalását. Az Alfa Rádió médiaszolgáltatója emellett a megrendelő megnevezése nélkül tett közzé társadalmi célú reklámokat. A Méditanács mindkét médiaszolgáltatót megbírságolta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!