Elhunyt Sean Connery

Elhunyt Sean Connery
90 éves korában elhunyt Sean Connery - írja a BBC. A színész, akinek leghíresebb szerepe James Bond volt, emellett olyan filmekben játszott, mint a Hegylakó, A rózsa neve, az Indiana Jones vagy A domb.

Az IMDb adatbázisa szerint összesen 90 filmben szerepelt, ezek közül az Aki legyőzte Al Caponét című alkotásban nyújtott alakításáért 1988-ban Oscar-díjjal jutalmazták.

A skót származására rendkívül büszke Sean Connery szegény munkáscsaládba született 1930-ban Edinburgh-ben. Az iskolát 13 évesen hagyta ott, a háború után a hadseregbe szegődött el, ám gyomorfekélye miatt leszerelték. Ekkor még több munkát is vállalt és testépítő volt, sőt még a Manchester Unitedtól is ajánlatot kapott - heti 25 fontért. 1953-ban, 23 évesen a Mr. Universe londoni versenyén indult. Színészkarrierje 19 évesen kezdődött, ám az első fontosabb szerepét nyolc évvel később kapta, a Rekviem egy nehézsúlyúért című tévéfilmben. 1962-ben let az övé az első James Bond, a Dr. No címszerepe, a 007-es ügynököt összesen hét filmben alakította.

A legenda szerint Cubby Broccoli producer felesége volt, aki ajánlotta a skót színészt a szerepre, bár a sorozat írója, Ian Fleming először nem lelkesedett a választásért. Connery 1971-ben játszotta az ügynök szerepét utoljára - legalábbis így volt ez 1983-ig, amikor a sorozat készítői egy film erejére visszacsábították. A film címe stílszerűen az volt: Soha ne mondd, hogy soha. A cím ötletadója pedig Connery felesége, Diana Cilento volt.

Ezt követően azonban más szerepek vártak rá: ő volt Baskerville-i Vilmos az Umberto Eco regényéből készült A rózsa neve című produkcióban, az Indiana Jones sorozatban pedig a főhős apját alakította. Az Aki legyőzte Al Caponét című film után a Vadászat a vörös októberre, a Robin Hood, az Oroszország ház következett. Utolsó filmszerepére 2003-ban vállalkozott, ez a különösebb sikert nem arató A szövetség volt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: sean connery