Döntött a Hypewriter zsűrije: hárman osztoznak a 10.000 eurós fődíjon

Döntött a Hypewriter zsűrije: hárman osztoznak a 10.000 eurós fődíjon
Végeredményt hirdettek a Hypewriter, nemzetközi sorozatötlet-pályázat záró eseményén. Az Ana Bižić, Alexandra Dubovska, Jan Maxa, Kolosi Péter és Trunkó Bence alkotta zsűri döntése alapján három pályázat - a Be Happy, or Else, az Elders és a Small Time Justice - megosztva nyerte el a Hypewriter 10.000 eurós fődíját.

A három pályamű alkotói fél éves mentorprogramban fejleszthetik tovább ötletüket, ezt követően fogja a zsűri eldönteni, hogy melyikből készülhet el az a pilot, amely az RTL Magyarország jóvoltából nagyközönség elé is kerül.

Három pályaműnek megosztva ítélték oda a Paprika Studios és az RTL Magyarország közös szervezésében 2023-ban immár ötödik alkalommal megrendezett Hypewriter nemzetközi sorozatötlet-pályázat 10.000 eurós fődíját. A zsűri szerint a vietnami Chin Van Tran és a spanyol Eric Romero alkotása, a Be Happy, Or Else, a szlovén Andrej Žgank és Eva Kučera Šmon ötlete, az Elders, valamint Szőke András és Hamvas Dániel pályaműve, a Small Time Justice, bizonyult a legjobbnak a nyolc ötletet felvonultató pitchfórumon. A nyertes pályaművek mindegyike esélyt kap arra, hogy az ötletből teljes értékű pilot készüljön. Arról, hogy melyik ötlet valósul meg végül, egy fél éves mentorálási – fejlesztési programot követően a Hypewriter zsűritagjai döntenek.

„2023-ban a mesterséges intelligencia használatának lehetősége elemi erővel rázta fel a tévé- és filmipart. A csúcstechnológia felelős és etikus alkalmazása vélhetően kikerülhetetlen, de mi a Paprika Studios alkotóközösségében az "újrahasznosított" mesterséges intelligencia által generált helyett továbbra is az igazi emberi érzelmekből és értékekből kibontakozó kreatív tehetségben, és az így születő eredeti ötletekben hiszünk. A Hypewriter az emberi kreativitás ünnepe: a pitchfórum 5. évadjára ismét több száz kiváló és friss ötlet, vad és vicces koncepció érkezett, amelyből ráadásul három is érdemesnek bizonyult arra, hogy megosztva elnyerje a verseny fődíját” - mondta Erdős Ákos, a Paprika Studios vezérigazgatója.

A versenyre zömében a kelet-közép-európai régióból érkeztek pályaművek, a pitchfórumon román, vietnami, spanyol, francia, olasz, magyar, szlovén és litván alkotók mutatták be ötleteiket.

A sorozatötlet-pályázat nemzetközi zsűrijében Ana Bižić, az RTL Croatia programigazgatója, Alexandra Dubovska, a Markíza Slovakia vezető producere, Jan Maxa, a Cseh közszolgálati tv digitális tartalom divíziójának vezetője, Kolosi Péter, az RTL Magyarország tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese, valamint Trunkó Bence, a Paprika Studios kreatív igazgatója foglalt helyet.

„A sorozatgyártás nem egyszerű műfaj. Napjainkban ez még nagyobb kihívást jelent, ugyanis egyre ritkábban lehet találkozni igazán kreatív és egyedi elképzelésekkel. A Hypewriteren viszont teret adunk az új ötleteknek. Idén rendhagyó módon több pályaművet is díjaztunk, mert mindegyikben látjuk a lehetőséget. Ennek ellenére van még miért izgulni, hiszen csak fél év múlva, a mentorprogram lezárulását követően dől el, hogy a három kiválasztott ötletből melyiket fogjuk megvalósítani. Külön öröm, hogy a pályázók előadási technikája évről évre javul – e tekintetben az idei volt az eddigi legerősebb pitchfórum” – mondta Kolosi Péter, az RTL Magyarország tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Hypewriter pitchfórum előtt néhány nappal, október 7-én debütált a nézők előtt a sorozatötlet pályázat 2021-ben nyertes pályaműve, az Angyaltrombiták. A Besenyei Katalin ötletéből készült alkotást az Oscar-díjra jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmet is jegyző Enyedi Ildikó rendezte. A fordulatos thriller egy emberkereskedők elöl menekülő testvérpár történetét meséli el. A fordulatokban gazdag sorozat-epizód a képernyős premier után elérhető az RTL+ kínálatában felhasználói csomagtól függően egy hétig, egy hónapig, vagy az RTL+ előfizetői számára egészen az év végéig.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Hypewriter, RTL, verseny