Danis Lídia a 18 éves Glamour magazin címlapján

Danis Lídia a 18 éves Glamour magazin címlapján
Danis Lídia színésznő szerepel a GLAMOUR októberi címlapján, ez a lapszám egyben a magazin tizennyolcadik évét is jelenti a magyar piacon. A roma származású, sikeres színésznő, akinek alakításait és pályáját fiatal kora ellenére már sok díjjal elismerték, őszintén beszélt Bódis Krisztával, a Van helyed alapítvány alapítójával a saját sorsáról, színészi hivatásáról és a romák tarthatatlan helyzetéről Magyarországon.

A többségi társadalomban berögzült romakép leginkább a bűnözéshez, a tanulatlansághoz kapcsolódik, és a roma származású emberek ritkán kapnak lehetőséget arra, hogy maguk mutassák meg, milyenek is ők, milyenek is a hagyományaik, értékeik, mennyire tehetségesek. „A roma származásomból fakadó negatív megkülönböztetések miatt mindig lentebbre pozícionáltam magam, és ettől sok esetben védtelen vagyok mindmáig" – meséli Danis Lídia a GLAMOUR magazin szeptember 6-án megjelenő, októberi számában. „Romaként mindig úgy éreztem, hogy bizonyítanom kell, hogy én is vagyok olyan jó, mint ti. Szerencsémre ehhez az anyám olyan bázis volt és olyan háttér, hogy bármilyenek is voltak a körülmények, a Mindent adta, a Mindent! Az életem során ebből mégiscsak erőt merítettem, hogy túléljek. Ez a paradoxon viszont képessé tesz arra, hogy színészként meg tudom mutatni: az erős karaktereknek is van egy oldaluk, ami törékeny."

Az interjúban szó esik a nyomorról is, amiben a magyar cigányság nagy része él. "Nem mehetünk el emellett! Nem tudom mi a megoldás, nem vagyok szociológus, szociális munkás, nem értek a nyomorban élők nyelvén sem. Elmondhatatlan a helyzetük, ez túlmutat a pénzen. Hogy hagyhatja ezt egy társadalom, hogy hagyhatják ezt emberek és azok, akiknek befolyásuk van, irányító hatalom van a kezükben?" – teszi fel a kérdést a Van helyed alapítvány alapítójával beszélgető színésznő.

Romák a médiában

A GLAMOUR az elmúlt évtizedben újra és újra felvetette ennek a Magyarországon megoldatlan kérdésnek a fontosságát. 2012-ben az akkor induló Romani Design kapta Az Év hősnői díjat a GLAMOUR Women of the Year gálán, 2015-ben a mostani interjút készítő Bódis Kriszta, a Van helyed alapítvány alapítója vehette át ugyanezt a díjat.

A magazin szerkesztői több teret szeretnének nyerni a médiában a romáknak, és fontosnak tartják, hogy a kisebbség maga tehesse meg az állításait önmagáról, és ne a többségi társadalom sztereotip képére épüljön a romák megítélése.

A GLAMOUR 18 éves születésnapi lapszáma – amely egyben az október 6 és 9-e közötti GLAMOUR-napokot bemutató lapszám is – szeptember 6-tól vásárolható meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!