Bírósági ítélet erősíti meg a Klubrádió pályázatának érvénytelenségét

Bírósági ítélet erősíti meg a Klubrádió pályázatának érvénytelenségét
Megerősítette a Fővárosi Törvényszék tegnapi ítélete, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa jogszerűen minősítette érvénytelennek a Klubrádió 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságra benyújtott pályázatát. A bíróság a rádió keresetét teljes egészében elutasította, és hangsúlyozta, hogy a Médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

A Klubrádió a Médiatanácsnak azt a március 10-ei döntését támadta meg a bíróságon, amelyben nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult. A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítéletében kiemelte, hogy a Médiatanács helytállóan állapította meg, hogy a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve, hogy a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

A szóbeli ítélethirdetésen a bíróság rámutatott arra, hogy a Klubrádió műsorterve hiányos és ellentmondásos, így nem felel meg a pályázati követelményeknek, amelyre tekintettel nem lehetett érdemben értékelni a pályázati ajánlatot. Mindezek alapján a Médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani. Az ítélet ismertetésekor azt is hangsúlyozták, hogy a Médiatanács helytállóan hivatkozott arra is, hogy a pályázati ajánlat tényszerű hibái esetén nincs jogszabályi lehetőség a hiánypótlásra. Az ugyanis sértette volna a verseny tisztaságát, mert a Klubrádiónak lényegében új műsortervet kellett volna benyújtania.

A törvényszék szintén osztotta a Médiatanács álláspontját a rádió üzleti és pénzügyi tervéről, kiemelve azt, hogy valamennyi gazdasági társaságnál alapvető jelentőségű a törvényes működés biztosítása, ez azonban a Klubrádió esetében nem teljesült maradéktalanul. A bíróság egyetértett azzal a médiatanácsi állásponttal is, hogy ez nem csupán egy formális kérdés, hanem olyan tartalmi feltétel, amelyet a pályázónak az ajánlat benyújtásakor is teljesítenie kellett volna. A bíróság álláspontja szerint a Médiatanács a benyújtott üzletiterv- és mérlegadatokból helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem várható el a pályázati célok teljesítése attól a társaságtól, amely tényszerűen nem felel meg a törvényes működés követelményének, és ezt a jogsértő állapotot nem szüntette meg igazolható módon.

Az ítélet nem jogerős, az a közlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: klubrádió, NMHH