Begyűrűzik Amerikából az online videótéka

Begyűrűzik Amerikából az online videótéka
Küszöbön áll a digitális video-kölcsönzők hazai és európai terjedése. Vigyázat! A kábeles és a műholdas előfizetések száma itthon várhatóan 2018-ra már csökkenésnek indul!

Az olyan internetes video-kölcsönzők, mint a Netflix vagy a Hulu az észak-amerikai televíziózási szokásokat már át is rendezték és elkezdték sorvasztani a hagyományos kábeles és műholdas szolgáltatásokat. Ám a különféle over-the-top lehetőségek (vagyis az olyan internet segítségével közvetített audiovizuális tartalmak, amikre nincs hatással az internetszolgáltató) Európában egyelőre csupán jelentéktelen hányadot hasítanak ki a TV-s piacból. Itthon a technológia lehetséges konkurenciáinak így például a UPC, vagy a T-Home és az Invitel video-on-demand szolgáltatásainak a terjedését az ár is korlátozza. Míg például Amerikában a Netflixnél már egy jelképes 7.99 dolláros árért cserébe egy hónapon keresztül korlátlanul hozzá lehet férni a cég teljes kínálatához, addig a legtöbb magyar megoldásoknál filmenként kell fizetni.

Ahhoz viszont, hogy a Netflix egyáltalán megjelenjen Magyarországon ismerniük és igazodniuk kéne a tartalomra vonatkozó hazai szabályozásokhoz. Így aligha meglepő, hogy a külföldön már bevált modellt itthon a VOD óriások helyett egy helyi kezdeményezés – a Magyar Telekom MoziKlub szolgáltatása – kezdte el először használni.

A kutatások szerint mindenesetre hamarosan már áttörésről beszélhetünk. Egy, az Index.hu által idézett (LINK: http://index.hu/kultur/media/2013/08/16/hatmilliard_dollart_er_a_vod-piac) felmérés szerint a VOD-piac a tavalyi állapothoz képest 2018-ra 89 százalékkal nő majd Kelet-Európában, ami ugyanakkor még mindig szerény a távol-keleti és a latin-amerikai piachoz képest. Előbbinél 113, utóbbinál 129 százalékos bővülés várható.

Amíg a TV-s piacon be nem köszönt az új világ a kábelszolgáltatóknak van idejük felkészülni a közelgő, új helyzetre és egyelőre jól végzik a dolgukat. A televízió mellett egyre többen veszik célba a PC-ket és a mobil készülékeket. Tőlünk nyugatra pedig a 3D adásokkal is sikeresen indult el a kísérletezés. Az Egyesült Királyság kult-sorozatának a Doctor Who-nak az ötvenedik évfordulós különkiadását például már három dimenziós formátumban forgatta le a BBC.

Az Y és Z ganerációk elfordulnak a tévétől

A hazai TV-s piac egyébként jelenleg érett kategóriába sorolható. A háztartások 75 százaléka nálunk már előfizet valamilyen több csatornás szolgáltatásra. „Ez az arány annyira magas, hogy jelentős bővülés ezen a téren már nem is várható. A következő négy évben két százalékos növekedés majd aztán az előfizetések számának lassú csökkenésére lehet számítani” – jegyzi meg Sere Péter, a PWC Magyarország távközlés- és média iparág tanácsadó csapatának vezetője. Az, hogy nálunk egyáltalán van jövője a hagyományos TV-zésnek, annak is köszönhető, hogy viszonylag idős, öregedő társadalomban élünk. Azokban az országokban, ahol magas a fiatalok aránya sokkal gyorsabban jelentéktelenednek el a televízió készülékek, mivel az Y és Z generáció mindenütt inkább az új platformok és a digitális lehetőségek felé fordul.

Bár a TV nézők számát a gazdasági recesszió nem csökkentette az utóbbi években, a szegmens reklámpiacát erősen megrengette a válság. Itthon ráadásul ördögi kör alakult ki. Azért, hogy a csatornák ügyfeleket szerezzenek, a reklámidőknél egyre alacsonyabb árakhoz szoktatták hozzá a hirdetőket, amit utólag talán lehet javítani, de bizonyosan hosszú évekbe telik majd korrigálni.

Mindezek mellett a jövő egyik nagy kérdése a digitális átállás sikere. A számokat egy év múlva lesz érdemes figyelni. Az átállás akár fel is rázhatja a piacot, így még az is előfordulhat, hogy felerősödik az előfizetős, nagyobb tematikus csatornák jelentősége, mivel egyre többen köthetnek ki az akciós műholdas vagy kábel-előfizetéseknél, vagy épp az előfizetős földfelszíni digitális csomagoknál.

DEVECSAI JÁNOS

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Devecsai János

Szabadúszó újságíró