A Médiatanács módosította klasszifikációs ajánlását

A Médiatanács módosította klasszifikációs ajánlását
Törvénymódosítás miatt aktualizálta a televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásában irányadó ajánlását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, és egy állampolgári bejelentést is vizsgált az új szabályok alapján. A testület nyertest hirdetett a Budapest 103,9 MHz körzeti frekvencia pályázatán, bejelentésére pedig a luxemburgi társhatóság ötezer euróra büntette négy Magyarországra sugárzó tévé szolgáltatóját.

A nyári ülésezési szünet után szeptember 7-én online megtartotta első őszi ülését a Médiatanács. Az ülést előkészítő találkozón a testület tagjai csendes tiszteletadással emlékeztek meg az augusztus 17-én elhunyt tagtársukról, dr. Hankiss Ágnesről.

A televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásának irányadó szempontjait tartalmazó médiatanácsi ajánlást a médiatörvény idén július 8-án hatályba lépett módosítása miatt kellett kibővíteni. A napokon belül a Médiatanács honlapján is olvasható dokumentum a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé. Az ajánlás többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

A testület nem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen a Barátok közt című műsor júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt, mivel az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját.

Médiafelügyeleti döntések, együttműködések és a kvótakötelezettségek ellenőrzése

Állampolgári bejelentés után a testület 2,75 millió forintra bírságolta túl enyhe korhatár-besorolás miatt a Rádió1 szolgáltatóját, további 75 ezer forintra pedig annak vezető tisztségviselőjét egy májusi „Balázsék” címmel futó, reggeli adás miatt. A 12 éven aluliaknak nem ajánlottként közzétett műsorban az egyik műsorvezető tárgyiasítva beszélt női testrészekről, így a műsorrész a védendő 12–16 éves korosztály tagjaiban bizonytalanságot, feszültséget, szorongást és zavart kelthetett.

Két bejelentés is érkezett a nemzeti konzultáció kitöltésére felhívó társadalmi célú reklám kapcsán, a Médiatanács azonban megállapította, hogy a közlemények tartalmából következően jogsértés nem merült fel.

A 2021. január 1. és május 31. közötti időszakra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését is vizsgálta a Médiatanács: összesen kilenc televízió és négy rádió nem tett eleget a törvényi feladatának. A testület a legtöbb esetben néhány tízezer forintos bírságokat szabott ki, egy szolgáltatónál azonban az összeg elérte a hétszázezer forintot.

A Médiatanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Az RTL+, az RTLII, a Cool TV, a Film+ szolgáltatóját összesen ötezer euróra bírságolta a luxemburgi médiahatóság 24 film helytelen korhatár-besorolása miatt. A társhatóság a Médiatanács által továbbított bejelentések alapján indított eljárást a Magyarországra sugárzó szolgáltatókkal szemben. Többek között a Penge, a John Wick és a Végképp eltörölni című alkotásokat sugározták nem megfelelő korhatári kategóriában és időben a televíziós csatornákon.

Rádiós támogatások

Harmincegy műsor szolgáltatója kap összesen 90,6 millió forintos támogatást a Médiatanács Támogatási Programján keresztül a helyi és körzeti rádióknak szóló, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató és tematikus magazinműsorok készítésére irányuló pályázat idei második fordulójában. Hírműsorokat készíthet az elnyert összegből a Rádió 88, a Rádió Szentendre, a szekszárdi és a győri Rádió1, a 101,7 Pécs FM, a Rádió 24, a Gong Rádió, a Mustár Rádió, a Rádió 97, a 99,4 Rádió1, a Sárvár Rádió, a Mária Rádió, a Rádió 7, a Rádió Dabas, a debreceni Európa Rádió, a Paks FM, a Rádió Szarvas, a Sláger FM és az Aktív Rádió 93,8. Szolgáltató magazinműsorok gyártására kapott támogatást a Gyula Rádió, a Rádió Most Kaposvár, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a gyöngyösi, a keszthelyi és a kiskunfélegyházi Rádió1, valamint a 99,4 SunshineFM. Tematikus magazinműsorok támogatására a Balaton Rádió, a Vörösmarty Rádió, az InfoRádió, a Manna FM és a Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz pályázott sikerrel.

Rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntések

A testület az egyedüli pályázóként pályázati ajánlatot benyújtó LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t nyilvánította nyertessé a Budapest 103,9 MHz körzeti frekvencián, míg a Budapest – Astoria (belváros) telephelyre szóló kisközösségi rádiós pályázat győztese a frekvenciát eddig is használó, szintén egyedül jelentkező Media Universalis Alapítvány lett. A Pápa 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatára a Pápai Platán Nonprofit Kft. nyerte el a lehetőséget.

A testület a Budapest 100,3 MHz körzeti frekvencia eljárásában a beérkezett ajánlat alaki vizsgálata után pályázati nyilvántartásba vette a Roma Rádió Kft.-t. A Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák eljárásában a Katolikus Rádió Zrt.-t vette pályázati nyilvántartásba a tanács. Mindhárom frekvencia esetében a nyilvántartásba vett cégek az egyedüli pályázók.

A grémium öt rádiós pályázati felhívás véglegesítéséről is döntött: pályázható lesz majd a Budapest 102,1 MHz, a Sopron 104,6 MHz, a Komló 91,4 MHz, a Szombathely 107,4 MHz és a Zalaegerszeg 92,9 MHz. Emellett további öt rádiós pályázati felhíváshoz tervezeteket állított össze a Balatonfüred 96,2 MHz, a Győr 88,1 MHz, a Pécs 101,2 MHz, a Székesfehérvár 99,8 MHz és a Tatabánya 102,5 MHz frekvenciákra vonatkozóan. A dokumentumok az NMHH honlapján lesznek olvashatók.

Közönségmérési és audionarrációs tanulmányok készültek

Elfogadta a Médiatanács az idei második negyedévre vonatkozó internetes közönségmérési adatok alapján készült friss tanulmányt, amely szerint az interneten a felhasználók jelentős hányadát a magazinok érik el, mégis a legtöbb időt a híroldalakon töltik az olvasók.

A testület közzétesz egy kutatást a látássérültek médiabefogadását segítő audionarráció ellenőrzéséről az idei második negyedévre vonatkozóan. A dokumentum megállapítja, hogy csak a két kereskedelmi csatornánál fordultak elő narrált műsorok az akadálymentesítési kötelezettség alá tartozó szolgáltatások – az RTL Klub, a TV2 és a Duna Televízió – közül a véletlenszerűen kiválasztott vizsgálati napokon. Mindkét tanulmány hamarosan elérhető a honlapon.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: NMHH, Médiatanács