Üzletileg is felülteljesítők a magas EQ-val rendelkező márkák

Üzletileg is felülteljesítők a magas EQ-val rendelkező márkák
A magasabb érzelmi intelligenciát (EQ) közvetítő márkák gyorsabban nőnek versenytársaiknál, és részvényeik is jelentősen felülteljesítik a tőzsdeindexeket – derül ki a dentsu-hoz tartozó Carat médiaügynökség közelmúltban elvégzett globális kutatásából.

A márka EQ-nak (MEQ) a márkák növekedését fokozó hatását bemutató elemzés a világ 51 legnagyobb márkáját vizsgálta 15 különböző piacon, mintegy 15 ezer válaszadó bevonásával. A kutatás eredményei szerint a 20 legmagasabb érzelmi intelligenciájával rendelkező márkák részvényesi értéke 2010 és 2021 között +910 százalékkal, vagyis több mint tízszeresére növekedett, jelentősen meghaladva olyan részvényindexek teljesítményét, mint az S&P 500 vagy az FTSE 100.

A Carat a vezető márkák azon képességét, hogy mennyire tudják érzékelni, kezelni és pozitívan befolyásolni ügyfeleik érzelmeit, a EQ alapító teoretikusának számító Daniel Goleman öt érzelmikészség-kategóriája alapján vizsgálta: öntudatosság (self-awareness), önszabályozás (az érzelmi faktor kezelésének képessége – self-regulation), motiváció (motivation), empátia (empathy) és szociális készségek (social skills). A felmérés eredményei szerint a világ öt legmagasabb Márka EQ-val rendelkező brandje a 2021-es teljesítménye alapján sorrendben a Google, a Samsung, a Microsoft, az Adidas és a PayPal volt.

„A Carat kutatása azt mutatja, hogy nagyon is számszerűsíthető hatása van a magas Márka EQ-nak, – hangsúlyozza Bacsa Gábor, a Carat Hungary ügyvezetője. – A jelenlegi elemzés a Carat egy 2020-ban elvégzett kutatásának kibővített fókuszú megismétlésén alapul, így az elemzők vizsgálni tudták a pandémia okozta válság hatásait is a Márka EQ tekintetében. Az derült ki az adatokból, hogy a válságok nemhogy gyengítenék, hanem jelentősen erősítik a MEQ hatását az üzleti teljesítményre.”

Már a korábbi kutatás is azt tárta fel, hogy a sikeresen teljesítő márkák céltudatosabbak az érzelmi intelligencia terén, az újabb felmérés pedig azt erősítette meg, hogy éppen ezek a márkák megbízhatóan és kreatívan segítették az embereket a járvány miatt szükségessé vált új életmódra történő átállásban is. A példák között említhető a Disney, amely egy új csatorna (Disney+) gyors bevezetésével reagált, miközben a MasterCard gyors digitális átállással támogatta a vevőket és a kereskedőket a körülményekhez történő alkalmazkodásban.

„További fontos eredménye a Carat kutatásának, hogy a fiatal generációk számára az átlagosnál is fontosabb a márkák EQ-ja, és ez nem csak azt jelenti, hogy szívesebben vásárolnak olyan termékeket, amelyek értéket képviselnek és közvetítenek számukra, hanem azt is, hogy kritikusabbak az olyan márkákkal szemben, ahol disszonancia van a kommunikált értékek és a cég működése, tettei között” - tette hozzá Bacsa Gábor.

A Google két év alatt 14 helyezést javítva tört e Márka EQ-lista élére, különösen a self-regulation tekintetében javult a megítélése, és sikerült meggyőznie a fogyasztókat arról, hogy a technológia és az innováció lehet emberarcú is. Meglepően jól szerepelt a lista második helyét elfoglaló Samsung is, amely hat helyezést javított az előző felmérés óta, és jelenleg tíz hellyel áll magasabban az Apple-nél. Érdekes összehasonlítás tehető a járvány időszakában kiválóan prosperáló két e-kereskedelmi óriás, az eBay és az Amazon teljesítménye között. Miközben az Amazon gyakorlatilag megőrizte pozícióját (a 7-ről a 10. helyre került) a Márka EQ listán, az eBay a 24-edikről a 39-edik helyre csúszott vissza. Eközben visszaesett az eBay aktív vásárlóinak száma, miközben az Amazon új területeken (élelmiszerüzletek) volt képes megjelenni, és sikeresen törekedett a vásárlói élmény szintjének megőrzésére is.

A Brand EQ kutatás eredményeire építve a Carat kidolgozta azt a hat lépésből álló metódust is, amely hatékonyan segítheti a márkákat az érzelmi intelligenciájuk fejlesztésében, és ezen keresztül az eredményesebb üzleti működés elérésében:

 

  • „Purpose” – azon értékek világos kijelölésével, amelyekkel a márka hozzájárulhat a hétköznapi élet teljesebbé tételéhez
  • A történet menedzselése – egyértelmű üzenetekkel és a szociális készségek magabiztos alkalmazásával
  • Megfelelő ismeretek kinyerése az adatokból – az összegyűlt adatok megfelelő feldolgozása az emberek és a kultúra megfigyelése és megértése során szerzett szempontok alapján
  • Dinamikus ügyfélélmény felépítése – Az EQ egyik kulcstényezője a motiváció, amely az ügyfélélmény folyamatos javításával érhető el
  • Jótékony tevékenységek – Olyan lépésekre van szükség, amelyek előmozdítják a társadalmi és környezeti jólétet
  • Magas EQ-val rendelkező munkatársak – A hiteles ügyfélélmény a magas EQ-val átitatott munkahelyi környezetben dolgozó csapaton keresztül biztosítható.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: üzlet, márka, EQ