Út a nulla hulladék felé: március 30-a a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap

Út a nulla hulladék felé: március 30-a a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap
Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg. A Humusz Szövetség üdvözli a döntést, és továbbra is kiemelten kezeli a nulla hulladék szemlélet kialakítását. Annak felismerését, hogy a hulladékprobléma nem a hulladéknál kezdődik!

Hogy mennyire fontos a környezetvédelem, a fenntartható jövő, a zero waste (a nulla hulladék) kezdeményezés, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg – írja a humusz.hu.

Humusz Szövetség: Az a jó, ha nem is keletkezik hulladék!

A Humusz Szövetség üdvözli, hogy ilyen magas szintű láthatóságot kap a hulladékmegelőzés témája, mivel Magyarországon még mindig az a közvélekedés uralkodik, hogy ha hulladék és környezetvédelem, akkor szelektív gyűjtés és az újrafeldolgozás? Márpedig a hulladékprobléma nem a hulladéknál kezdődik! Humusz Szövetség már régóta hangsúlyozza ennek a felismerésnek a fontosságát.

Arról van szó ugyanis, hogy ha a már keletkezett hulladék kezelésére koncentrálunk, akkor sose fogjuk tudni a hulladékproblémát valójában megoldani. Az kétségtelen, hogy fontos a hulladék elkülönített gyűjtése és anyagában hasznosítása. (Az más kérdés, hogy évek óta tartó kampányok ellenére sem gyűjtjük olyan mennyiségben és minőségben a hulladékot, ami elégséges lenne.)

A cél a nulla hulladék

De a legfontosabb a „nulla hulladék” szemlélet kialakítása lenne, azaz nem a hulladék kezelése, hanem a keletkező mennyiség csökkentése megelőzéssel. A nulla hulladék szemlélet megjelenhet a döntéshozatalban, üzleti modellekben, de az életmódunkban is, hiszen ezáltal a hangsúly a fogyasztásról a minőségi emberi kapcsolatokra kerül.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a jogszabályalkotástól és tervezéstől a gyártáson és szállításon át a forgalmazásig és fogyasztásig rengeteg olyan lehetőség van, amellyel csökkenteni lehet a hulladék keletkezését és ezzel a környezetterhelést.

#NuHuNap

A Humusz Szövetség a Hulladékmegelőzési Világnap (#NuHuNap) alkalmából online kommunikációs kampányt indít a Facebook és Instagram oldalán. Március 20-tól kezdve minden nap bemutat egyet a hulladékcsökkentés 10 pontjából. Március 30-án pedig egy videóban mutatja be a hazai nulla hulladék hálózat Hulladékmegelőzési Világnapi üzenetét. A szövetség közben közösségi adományozási kampányt indított, hogy hosszútávon tudja biztosítani a környezetvédelmi szemlélet terjesztését, közhasznú tevékenységét.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!