Összefognak a civilek és nagyvállalati designer csapatok: újragondolják az adományozást

Összefognak a civilek és nagyvállalati designer csapatok: újragondolják az adományozást
Szeptember 13-14-én egyedülálló két napos workshopot szervez a nonprofitokat segítő hub, az Appy, a UX Budapest szakmai közösség, valamint a szolgáltatás és digitális termék tervezéssel foglalkozó Humanize studio. Az első Social Design Jam-et a nyugati téri Skála Metro irodaházban tartják, ahol 6 üzleti designer csapat dolgozik vezető hazai civil szervezetekkel azért, hogy a service design és UX eszköztárával segítsen hatékonyabban és ezáltal nagyobb hatásfokkal elérni a szervezetek társadalmi misszióit. A szervezők augusztus 20-ig várják a workshopon résztvevők jelentkezését, akik pályázat útján jelentkezhetnek.

Bár a vállalatok magas szintű társadalmi felelősségvállalása (CSR) és fenntarthatósági teljesítménye (ESG) nemzetközi szinten egyre nagyobb elvárás a nyugati társadalmakban és a vásárlói döntéshozatalban is egyre komolyabb súlya van egy-egy márka társadalmi aktivitásának, itthon jellemzően eseti döntések alapján egyszeri támogatást adnak a vállalatok, érdemi hatásmérés nélkül. Pedig a nonprofit szektor állandósult forráshiánya megnehezíti tevékenységüket, és így sok amúgy is hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoport ellátása veszélybe kerül. A társadalmi, környezeti ügyeket felkaroló civil szervezetekkel való együttműködés ugyancsak sokszor nehézségekbe ütközik, sokszor nem találja a közös hangot biznisz és az NGO, pedig az együttműködések mindkét félnek gyümölcsözőek lehetnének, az elérhető hatásról nem is beszélve.

Milyen üzleti tudást érdemes - és hogyan - a nonprofit működésben is alkalmazni? Hol csúszhat el egy-egy civil-vállalati együttműködés és mitől lehet igazán jó, sikeres? Ezekre a kérdésekre is keresi majd a választ az első hazai Social Design Jam, melyet szeptember 13-14-én tartanak az Appy civil szervezeti coworking irodájában, ahol huszonhárom beteg, fogyatékkal élő, vagy hátrányos helyzetű gyermekeket segítő alapítvány és egyesület működési hatékonyságát fejlesztik. A két napos workshopon olyan nagyvállalatok szolgáltatás- és termékfejlesztési csapatai vesznek részt, mint az OTP Bank, az IBM, az E.ON, a Magyar Telekom, illetve ügynökségi szereplőként a Humanize Studio is indul a megoldáskereső futamon. Civil oldalon pedig bekapcsolódnak a munkába olyan elismert, nagy hatású civil szervezetek munkatársai is, mint az Amigos, a Hintalovon, a Kikapcs Alapítvány, a Kompánia tanoda, az Egy sima egy fordított, vagy a Gólyahír Alapítvány. A cél, hogy a második nap végére a csapatok olyan, azonnal használható megoldásokat prezentáljanak, amik újabb eszközöket adnak az egyébként állandó erőforráshiánnyal küzdő segítő szervezeteknek a missziójuk eléréséhez: miképp lehet fejleszteni forprofit-nonprofit kapcsolódásokat. A szervezők nem titkolt célja, hogy a vállalati csapatok segítségével a cégeknél meglévő versenypiaci tudást be tudják csatornázni egy Appy-szerű civil-inkubátorba. “Nagyon fontos, hogy az üzlet jobban megértse a civileket és az időszakos együttműködések helyett szorosabb viszony alakuljon ki a szektorok között” - mondja Schranc Tünde, az Appy társalapítója és vezetője. Mindez nem csak a nonprofit szervezeteknek tesz jót, hisz a civilekhez kapcsolódó vállalatok munkavállalóira is pozitív hatással lehet egy együttműködés, illetve a Social Design Jam-en használt design thinking módszer elterjedése.” A tervezői gondolkodásmód hozzásegíti a munkavállalókat, hogy jobb szolgáltatást nyújtsanak, ami fokozza az ügyfelek élményét. Ezt a pozitív kört kívánjuk fenntartani, hogy elégedett és fejlődő szervezetet hozzunk létre a dolgozók, ügyfelek és közösség örömére”- mondja Klein Péter, a UX Budapest szakmai közösség vezetője. A szervezők célja az esemény eredményeinek feldolgozása és közreadása lehetőség szerint olyan keretrendszerként, amit minden hazai és nemzetközi szereplő hatékonyan használhat a későbbiekben. A Humanize Studio társalapítója, Káli György szerint “a workshopon résztvevők olyan kézzelfogható eszközt alkothatnak, mely fenntarthatóbb működést, stabilitást adhat a civil szektor szereplőinek és ezáltal több százezer érintett gyerek, család életére lehetnek hatással”.

A hat induló csapat közül egy nyitott lesz, melybe augusztus 20-ig lehet még résztvevőnek pályázni. Az esemény honlapján (www.appy.hu/designjam) minden információ megtalálható ennek feltételeiről, úgy mint a szervezőkről, résztvevőkről és a zsűriről.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!