Facebook hirdetések tévé reklám helyett?

Facebook hirdetések tévé reklám helyett?
Tényleg jók az online hirdetések, de ha gyorsan akarunk nagy tömeget elérni, akkor még mindig a tévé reklám az igazi… Gyakran halljuk ezt az érvet, ráadásul ez első látásra igaznak is tűnik, hiszen melyik online felület képes nagyon gyorsan, tervezetten elérni annyi ember, amit mondjuk a Barátok közt vagy a Fókusz egy este?

Sokszor nem elég az, hogy pontosan tudunk célozni, és nem elég a költséghatékonyság sem. Egy-egy gyors kampánynál, ahol nagy tömegeket kell megszólítani, a tévé behozhatatlan előnnyel rendelkezik.

Legalább is úgy tűnhet, pedig egyáltalán nincs így.

Többek között azóta biztos nincs így, amióta a Facebook bevezette azokat a hirdetési megoldásait, amelyiknél garantált megjelenést biztosít napi szinten, akár milliós nagyságrendben is.

Az egyik ilyen lehetőség az utóbbi időben itthon is egyre többet használt Log Out Experience típusú hirdetés (beceneve: LOX), amivel akkor találkozhatunk, ha kijelentkezünk a Facebookból.

Itt az egy napi megjelenés 3 millió fölött van, amivel több, mint 1.5 millió embert lehet elérni.

Persze az elérésnél az online környezetben sokkal többet is elvárhatunk.

A Thinkdigital hazai tapasztalatai alapján, ha a kijelentkezés után videóval találkoznak az emberek, akkor a megtekintések akár a 80.000-et is elérhetik egy nap alatt, az átkattintásban pedig nem kizárt az 50.000-es szám.

De nem csak arra a másfélmilliós tömegre lehet célozni, aki kijelentkezik minden nap (akár többször) a Facebookból.

Ha valaki a Facebookon belül szeretne gyorsan sok emberhez eljutni, erre is van megoldás, ami News Feed Reach Block névre hallgat, és ahogy a neve ígéri, a hírfolyamban lehet vele megszólítani az embereket mobilon és asztali böngészőben egyaránt.

A garantált megjelenés pedig több, mint kétmillió-háromszázezer ember egy napon belül.

Ezek már olyan számok, amiket nehéz félresöpörni azzal, hogy csak a tévé képes tömegeket gyorsan elérni. Ráadásul ezek csak a Facebook megoldásai.

Nyugodtan gondolkodhatunk YouTube-ban, AdWords-ben és különböző portálok banner felületein is, amikkel szintén százezreket lehet nagyon gyorsan megszólítani.

Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy az online hirdetési piac felnőtt a dinamika területén is.

Érdekes, hogy sok esetben a publikus kommunikációban a nagyobb online hirdetés szolgáltatók nagyon visszafogottan nyilatkoznak a lehetőségeikről.

Előszeretettel emlegetik úgy a termékeiket, hogy azok nem a tévéreklámok ellenfelei, inkább kiegészítői.

Persze tényleg igaz, hogy az integrált kampányok esetén, nagyon jól tudják támogatni egymást a különböző képernyőkön elhelyezett reklámok, de az ilyen nyilatkozatok mögött néha inkább a piac óvatos nevelése és a kapcsolati rendszerek védelme sejthető.

Ezek ellenére érdemes felismerni, hogy ma már az online hirdetéseket sem szabad beskatulyázni egyfajta támogatói szerepbe.

A sokszor ki nem mondott lehetőségek ellenére reális alternatívaként jelennek meg a mobilos és az asztali hirdetések, amik képesek a tévéhez fogható tömeget nagy gyorsasággal elérni.

Érdemes ezt is figyelembe venni a médiatervezésnél, és akkor, amikor embereket akarunk elérni, vagy akár mozgatni több csatorna között.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lévai Richárd

Lévai Richárd az üzleti eredményeket szállító közösségi marketing specialistája, több marketing könyv szerzője. A hatékony online marketinget és korszerű adatvédelmi megoldásokat egyaránt nyújtó …