Elif Shafak: a történetmesélés vezethet ki minket a szorongás korából

Elif Shafak: a történetmesélés vezethet ki minket a szorongás korából
Elif Shafak, brit–török regényíró, a magyar olvasóközönség egyik kedvence is előadást tartott a Meta Marketing Summit EMEA 2023 konferencián, amin arról beszélt, miért fontosak a történetek. Milyen történetek számítanak, amiket el kell mesélni, hogy jobb világot építhessünk? Rövid beszámolónk egy impresszív előadásról.

A szorongás mára mindennapi része életünknek: legyen szó egzisztenciális szorongásról, klímaszorongásról, világjárványokról vagy háborúról, mind velünk vannak, és hatnak ránk. A folyamatos érzelmi bizonytalansággal együtt ez nem csupán azt jelenti, hogy a szorongás korában élünk, ezzel egyidejűleg a düh és frusztráció korát is éljük.

„Azt gondolom, hogy ez egy olyan kor, amelyben az érzelmek számítanak. Az érzelmek formálnak minket, mind személyesen, mind együttesen”fogalmaz Elif Shafak. Az írónő ezért tartja meghatározónak a sok negatív észlelést. – „Ahonnan én jöttem, Törökországban például az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a férfiak nem érzelmesek, hanem racionálisak, ellenben a nők igenis érzelmesek, ami természetesen nonszensz. Emberi lényként, legyünk nők, férfiak vagy bármilyen nem tagjai, bármilyen háttérrel rendelkezzünk is, mind érzelmes teremtmények vagyunk. Amikor kapcsolódunk, érzelmeken keresztül tesszük, de még emlékezni is érzelmeken keresztül emlékszünk.” Az érzelmek fontossága miatt fordulhat elő, hogy egy-egy jól elmesélt történetre sokkal jobban emlékszünk, véli Shafak. Annak élménye, hogy milyen érzést keltett bennünk az adott történet, megmarad.

Míg az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején mindent áthatott az optimizmus, a meggyőződés, hogy a világ egyenes úton halad egy jó, progresszív irányba, addig az inga mára az ellenkező irányba leng ki. A pesszimizmus korát élve az egyik legfőbb kihívásunk, hogy a szorongás ne forduljon át apátiába és érdektelenségbe – amelyek a legfőbb okozói lehettek a történelmünk legsötétebb szakaszainak.

Shafak meggyőződése szerint két módja van annak, hogy negativitás korát magunk mögött hagyjuk. Egyrészt a reziliencia lehet a legfőbb támaszunk, amely nem létezhet együttérzés nélkül. Az együttérzés és mások megértése együttesen segíthetnek kilábalni a személyes nehézségből. Másrészt fontos, hogy tudatosítsuk, ezek a nehéz időszakok nem tartanak az életünk végéig, csupán egy ideig kell velük küzdenünk. „Az egyetlen módja, hogy mindezt a tudást átadjuk, a történeteink megosztása.”

A Meta Marketing Summit EMEA 2023 online konferenciára február elején került sor, amikor a Meta vállalati és meghívott szakértői a rendezvény keretén belül praktikus tanácsokat osztottak meg, és mindenki üzleti érdekeire hatással lévő megatrendeket tártak az érdeklődő reklámszakemberek elé. Még több érdekes, hasznos tartalomért nézd végig, milyen további előadások érhetők el.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szabó Virág

Majdnem egy évtizedes tapasztalattal rendelkező kommunikációs szakember. Pályáját az akkori piacvezető PR-ügynökségnél kezdte. Több mint hat évet töltött ügynökségi oldalon, elsősorban külső PR-hez és …