Ami igazán közel hoz az ügyfelekhez: a videó

Ami igazán közel hoz az ügyfelekhez: a videó
Ami húsz évvel ezelőtt csak a hírességeknek adatott meg, ma már bárkinek elérhető, sőt a vállalkozás és a márkaépítés egyik legütősebb eszköze: a videóval igazán élővé tehetjük a termékünket, az üzenetünket és persze a személyünket is. A YouTube-on potenciális nézők és követők milliói nap mint nap akár több tízmillió videót néznek meg – miért ne lehetne ezek között a miénk is? Az alábbiakban végigvesszük, mi kell ahhoz, hogy jó eredményt hozhasson egy YouTube-videó.

Ami húsz évvel ezelőtt csak a hírességeknek adatott meg, ma már bárkinek elérhető, sőt a vállalkozás és a márkaépítés egyik legütősebb eszköze: a videóval igazán élővé tehetjük a termékünket, az üzenetünket és persze a személyünket is. A YouTube-on potenciális nézők és követők milliói nap mint nap akár több tízmillió videót néznek meg – miért ne lehetne ezek között a miénk is? Az alábbiakban végigvesszük, mi kell ahhoz, hogy jó eredményt hozhasson egy YouTube-videó.

Mit tud a videó, amit a többi műfaj nem?
A vállalkozásépítés fontos része, hogy kapcsolatba lépjünk a potenciális vevőkkel, ügyfelekkel, hitelesen kommunikáljunk, a jelenlétünkkel pedig kiemelkedjünk a versenytársak közül. Különösen egy kezdő vállalkozó számára kihívás, hogy megtalálja a maga közönségét, minél több embert elérjen, és elkezdhessen bázist építeni. Éppen ezekben verhetetlen a videó.

 

  • Többcsatornás érzékszervi élmény nyújt: a néző egyszerre látja és hallja a felvételt.

  • Egészen közel hozza a benne szereplőket a nézőhöz: egy videóban szerepelve a gesztusaink, a mimikánk, a hangszínünk, a stílusunk pont olyannak tűnnek, amilyenek a valóságban, nem tudjuk másnak mutatni magunkat, mint akik vagyunk (különben hamis érzetet kelt az egész).

  • Egyszóval: a kommunikációs platformok közül a videó a legalkalmasabb a hitelesség és a bizalom erősítésére és a márkaépítésre.

  • Ráadásul a videókészítés, legalábbis kezdő szinten, nem igényel nagy beruházást vagy különleges eszközt, elegendő hozzá egy okostelefon is.

 


YouTube, a gigantikus nézőtér

A YouTube jelenleg 2 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik, az aktív YouTube-csatornák száma, ahova rendszeresen töltenek fel új tartalmat, nagyjából 31 millió. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak nagyjából mindössze 1,5 százaléka tartalomgyártó is egyben, a többiek pedig tartalomfogyasztók. A YouTube-videók így nemcsak óriási nézőközönséghez juthatnak el potenciálisan, hanem arányaiban kevesebb tartalommal kell versenyre kelniük, mint más közösségi oldalakon, ahol a felhasználók nagyobb százalékban tartalomkészítők is egyben.

Keresőoptimalizálás lépésről lépésre a YouTube-on is

Aki készített már bármilyen online tartalmat, az biztosan szembesült azzal, hogy ha időt szán a SEO-ra, az óriási löketet adhat az adott tartalom elérésének, nézettségének, olvasottságának. Nincs ez másként a YouTube-on sem. Az alábbiakban az alapoktól kezdve áttekintjük, mire kell figyelni, hogy a lehető legtöbb emberhez jusson el a videónk.

1. Miről szóljon a videó?
A jó videó egy körülhatárolt problémára nyújt megoldást, vagy egy konkrét kérdésre ad választ. A lényeg, hogy olyan tartalmat kínál, ami hasznos a néző számára, előreviszi őt valamiben. Ahhoz, hogy jó videót készítsünk, azzal is tisztában kell lennünk, mi érdekli, milyen problémák foglalkoztatják a közönségünket. Ha az egyik videónk nagy sikert ér el, míg egy másikra alig vetnek egy oldalpillantást, és továbbkattintanak róla, az nekünk is visszajelzés, hogy mely témák érdekesek a nézők számára. A videónk sikerességéről fontos visszajelzés lesz, hogy átlagosan mennyi időt töltenek ott a látogatók – ez a YouTube algoritmus egyik legfontosabb mutatója.

2. Hogyan tagoljuk a videót?
Habár a nézők akkor fognak visszatérni a csatornánkra, ha minden videó külön színfolt és új témáról szól, a videók felépítése azonos elveket követhet:

 

  • A kezdő 10-20 másodpercbe kerüljön a felütés: mondjuk el, miről lesz szó a videóban, méghozzá figyelemfelkeltő módon. Mit fog kapni a látogató a videóban, miért érdemes megnézni? Jól gondoljuk át az első 2-3 mondatot, ami a videóban elhangzik, mert a néző már ekkor eldönti, hogy továbbkattint vagy marad.

  • A felütés után jöhet az intro, már ha készítettünk ilyet, ami nemcsak azt jelzi, hogy ezután következnek az igazi ínyencségek, hanem hangulatkeltő szerepe is van.

  • Az intro után a lényegre térhetünk, és jöhet a videónk érdemi, tartalmi része. Fontos, hogy előre megtervezzük a struktúráját, és olyan módon tagoljuk, ami a néző számára segíti az információfeldolgozást. Például „5 dolog, amit gondolj át vállalkozásindítás előtt”, és a videóban hangsúlyosan elválaszthatjuk a különböző alpontokat, például azzal, hogy helyszínt váltunk mindegyik altémánál, vagy amikor új téma következik, bevágunk egy színes hátteret feliratozva rá a következő alpontot. A háttérzene, hangeffektek, vágások mind-mind segíthetik a videó tagolását.

  • Ha átadtuk, amit szerettünk volna, a zárszóba illesszünk be egy call-to-action-t: próbáljuk aktivizálni a nézőt, például iratkozzon fel a csatornánkra, kattintson a felkínált linkre, nézze meg a témában ezt vagy azt a videónkat. Ne hagyjuk csak úgy elmenni, tegyünk azért, hogy visszatérjen hozzánk!

  • Hagyjunk a videó végén kb. 20 másodpercet, hogy elhelyezhessük ide az ajánlott tartalmainkat. A záróképernyő célja, hogy a néző a csatornánkon maradjon és kattintson, de legalább megjegyezze, hogy nálunk további érdekes anyagokat talál.

 

3. Milyen beállításokra van szükség a YouTube-on?
Amikor feltöltjük a videónkat a YouTube-ra, mindenképp érdemes elvégezni néhány beállítást, mert ezzel is javíthatjuk az elérésünket.

  • Töltsük ki a címsort, méghozzá úgy, hogy szerepeljenek benne a videó kulcsszavai, sőt, legelöl legyen a kulcsszó. Használhatunk benne emojikat, kis- és nagybetűket, a lényeg azonban az, hogy legyen egyértelmű, tükrözze, amiről a videónk szól, és az sem baj, ha frappáns és figyelemfelkeltő.
  • Majd adjuk meg a videó leírását. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a leírás első három sora olvasható automatikusan a „Több” gomb használata nélkül, ezért próbáljunk beleférni ebbe a terjedelembe. Igaz, 5000 karakternél nem is írhatunk többet, de ez már gyakorlatilag egy blogbejegyzés lenne, és a videó leírására nagyon is érvényes, hogy a kevesebb időnként több. A rövid szöveg szintén tartalmazza a kulcsszavakat, legyen egyszerű és könnyen értelmezhető. Beletehetünk hashtageket is.
  • Mindenképpen töltsünk fel indexképet, mert ez az, amire a YouTube-on nézelődő, kattintgató látogató legelőször felfigyel. Éppen ezért olyan indexképet válasszunk vagy szerkesszünk, ami nemcsak esztétikailag igényes, de figyelemfelkeltő is, egyúttal arra is utal, amiről a videónk szól. A YouTube-on az indexkép mérete 1280 x 720 px, szöveget és képet egyaránt tartalmazhat (és nincs megkötés e kettő arányával kapcsolatban). Kerüljük benne a fehér, fekete és piros színeket, mert ezek a YouTube alapszínei is, és félő, hogy a tartalmunk beleolvad a háttérbe.

  • Ne feledjük a címkéket sem: érdemes 5-10 címkét megadni, melyek között szerepeljen a fő kulcsszó, illetve ennek szinonimái, továbbá a tágabb kategória, amibe a fő kulcsszó tartozik. Jó eséllyel rá fogunk kapni az ízére

Habár a videókészítésben és a YouTube-ban valóban határtalan lehetőségek rejlenek, és még további növekedés várható, annak érdemes videókat készítenie, aki otthonosan érzi magát ebben a műfajban. Elsőre sokkoló lehet kívülről látni magunkat, kívülről hallani a saját hangunkat, és valóban bátor dolog, amikor a legelső videónkat feltöltjük és a nagyközönség elé bocsátjuk. Az izgatottság és zavar érzése néhány feltöltött felvétel után többnyire elmúlik, és apránként kialakul a videókészítési rutinunk. Vannak, akiknek nem sikerül túllendülni az amiatti feszültségen, hogy teljes valójukkal láthatók a közösségi médiában – nekik talán érdemes megmaradni a fotónál vagy a klasszikus blognál –, a többség azonban, aki a videó műfajával kísérletezik, egy életre lelkes rajongójává válik és örömmel aknázza ki a benne rejlő lehetőségeket.

Ha kedvet kaptál, de szükséged van segítségre akár a tervezéshez, akár a felvételek elkészítéséhez, keress minket bizalommal!

A cikk szerzője Dallos Zoltán vállalkozó és mentor, az Alkalmazottból Vállalkozó c. könyv szerzője, az Üzlet és Utazás estek szervezője.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Dallos Zoltán

Dallos Zoltán 2016 óta vállalkozó, a DLX MEDIA marketingügynökség alapítója, kommunikáció és márkaépítés szakértő. Korábban 10 éven át banki és energetikai szektorban dolgozott középvezetőként. 2018 …