A könyörtelen igazság: az olcsó hazai reklám a hirdetőknek is sokat árt. Jelentősen elmarad a média árának növekedése a reklámozott termékek inflációjától

A könyörtelen igazság: az olcsó hazai reklám a hirdetőknek is sokat árt. Jelentősen elmarad a média árának növekedése a reklámozott termékek inflációjától
A könyörtelen igazság: az olcsó hazai reklám a hirdetőknek is sokat árt. A tévés hirdetéseknél várható jövőre, hogy sok év után reál mértékben is növekedni tudnak az árak. Hosszú évekbe telhet azonban, hogy a hirdetések ára elérje korábbi szintjét.

Növekedésnek indultak a média felületek költségei, ami jelentős változás az elmúlt évekre jellemző stagnálás közeli állapothoz. A Kantar Hungary médiaügynökségek, sales house-ok, médiatulajdonosok vezetőinek körében végzett felmérése azt mutatja, hogy idén július és november között is sokat nőttek a várakozások, hogy mennyivel is nőhetnek a hirdetési költségek.

Ahogy az alábbi ábrán látható, a Kantar felmérésére válaszolók szerint leginkább a tévés hirdetések ára növekszik majd 2022 és 2023 között. A 17 százalékos várakozás ugyan magasnak tűnhet, de régóta ismert tény, hogy a régióban is messze a hazai tévés árak a legalacsonyabbak. A tévés hirdetések ára szokott a leginkább hatni a többi hirdetési formára is, de érdekes módon mintha a legtöbb médiafelület nem követné le egyelőre a növekedés – ám könnyen elképzelhető, hogy minderre időre lesz szükség.

Az online display és videó hirdetések költségeinek növekedés 8-9 százalék között várható. Pedig a globális platformok világszerte jelentős áremelésbe kezdtek, hogy az egyre nehezebben fenntartható gazdálkodásukat finanszírozzák, illetve emellett 2022-ben 164 ezer, idén eddig 250 ezer munkahelyet szüntettek meg.

A fenti számokat érdemes a várható infláció miértkével összevetni: az MNB adatai szerint az idei évben várhatóan édesítve 17,6-18,1 százalék között lesz a pénzromlás mértéke. Tehát reál a tévéhirdetések ára nem fog változni, míg minden más médiafelület bevételei reál áron csökkeni fognak 5-10 százalékkal!

Egy évvel továbbra tekintve, 2024-re az idei árakhoz képest ismét csak a tévé esetében várnak jelentős növekedés a hazai médiapiaci szakemberek. Továbbra is a tévénél várható növekedés, a 28 százalék pedig jóval magasabb lesz, mint az MNB szeptemberi inflációs jelentése szerint 2024-re várható 4-6 százalékos infláció.

2024 lehet hosszú ideje az első év, amikor reálértékben is növelni lehet a tévéhirdetések árát, de a többi médiafelület az előző évek relatív árcsökkenését csak részben fogja majd tudni ledolgozni, ha pontosnak bizonyul a szakemberek várakozása.

Az áremelkedés, az infláció kapcsán a legtöbbet a KSH fogyasztói árindexét szokták emlegetni. Ez a mutató leginkább azt képes követni, hogy a háztartások, a fogyasztók által vásárolt termékek és szolgáltatások árai hogyan változtak. Ehhez képest igen eltérő a vállalatok beszállítóinak árazása, az egyes iparágok között óriási különbségek adódnak. Ráadásul a valós költségek változását az inflációs számítások már csak azért is nehezen tudják visszaadni, mert nem csak az árak, a termékek minősége az ezek iránti igények is változnak, új helyettesítő termékek jelenhetnek meg. Reklámos példánál maradva: ha növekszik a mozis vagy napilapos hirdetések ára, de közben a reklámokat inkább olcsó online globális felületeken jelenítik meg, akkor akár még csökkenhetnek is a hirdetési költségek.

Néhány kiemeltebb fontosságú inflációs mutatószámot a reklám- és piackutatási iparág éves áremelkedési rátáival összevetve azonban szemléletes, hogy ezen a területen hosszú évek óta gyakorlatilag elmaradt az áremelés. Ez pedig oda is elvezetett, hogy ma már nincsen tartalék a rendszerben, az általános áremelkedést egyszerűen muszáj áthárítani.

Elkerülhetetlennek látszó áremelés

A szolgáltatások árait vizsgálva az látható, hogy a reklámok költsége 2016 és 2022 1. negyedéve között gyakorlatilag nem változott. 2022 elején még 2 százalékkal maradat el a 2015-es átlagtól a reklám- és piackutatási szolgáltatások ára a KSH módszertana szerint!

Az elmúlt másfél évben ehhez képest gyorsan nőttek az árak, ám a 2015-öshöz képet még idén július végével is csupán 120 százalékon álltak az árak. Ráadásul az árnövekedés megállt szinte teljesen a 2022-es II. negyedévben.

A reklámárak növekedését érdemes más szolgáltatások áraival összevetni: a telekommunikációban a jelentős technológiai fejlődés miatt 2015-ben az árak 28 százalékkal maradtak el a 2015-ös szinttől. Viszont a szolgálttások összességében 33,5 százalékkal bővültek. A reklámpiac árazása harmadával maradt el a szolgáltatások összesített áremelkedésétől az elmúlt években.

Eközben a médiavállalatok költségei is hasonló nőttek, minta reklámok ára: a kiadó tevekénységnél 2015 és 2023. II. negyedév között 19, Film, video, tévéműsors gyártása estében 9 százalék volt az áremelkedés.

Ha nem csak az üzleti szolgáltatások áremelkedését nézzük, hanem hogy a fogyasztóknak szánt hirdetésekben legtöbbet szereplő termékeké és szolgáltatásoké hogyan változott, akkor igen jelentős különbségeket látunk. 2015 és 2022 II. negyedéve között a reklámok ára 21 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszereké kétszeresére emelkedett. Nagyon jelentősen nőtt a testápolási, egészségügyi termékek ára (+72%), a kultúra, a szabadidős tevékenységek ára (+47%) háztartási szolgáltatások (+44%) költsége. A tartós fogyasztási cikkek 26 százalékos inflációja csak enyhén magasabb, mint a reklámok áremelkedése. A ruhák ára azonban még kevésbé nőtt, csak 13 százalékkal kerülnek hét év után többe.

A reklámok árazásának változása tehát szinte minden fogyasztási csoporttól elmaradt az elmúlt években. Mindez alátámasztja, hogy a cikk elején említett, 2024-re várható, átlagos infláció feletti drágulás szükséges, de még mindig nem elégséges az elmúlt évek áremelkedés elmaradásainak kompenzálására.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Bucsky Péter

Bucsky Péter