A kontextus alapján célzott hirdetéseké a jövő?

A kontextus alapján célzott hirdetéseké a jövő?
A Facebook új fejlesztése a kontextusra alapozva választja majd ki, milyen hirdetések jelenjenek meg a felhasználói számára.

A kontextuális hirdetések olyan online reklámok, amelyek illeszkednek annak az oldalnak a tartalmához, amelyen megjelennek. Bár arról megoszlanak a vélemények, vajon a Facebook tartalomszolgáltató-e, a vállalat hirdetési termékekért felelős igazgatója, Dan Levy szerint az nem is lehet kérdés, hogy kontextusszolgáltató - írja a Kosárérték.

Levy egy július elején írt blogbejegyzésében bejelentette, hogy a cég több új fejlesztésen is dolgozik jelenleg, amelyek közül az egyik a kontextusra alapozva ad majd javaslatokat arra, hogy mely hirdetések jelenjenek meg a Facebook- illetve Instagram-felhasználók számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az adott felhasználó például éppen egy videós útibeszámolót néz, a platform képes lesz arra, hogy mondjuk szállodák vagy légitársaságok hirdetéseit jelenítse meg a számára.

Bár ez talán nem hangzik különösebb újításnak az offline reklámokkal foglalkozó szakemberek számára, akik már vagy száz éve alkalmaznak kontextuálisan célzott hirdetéseket, komoly fejlesztésnek minősül a Facebook esetében, amelynek jelenleg több mint 200 millió üzleti felhasználója van, és közülük mintegy 10 millióan vásárolnak hirdetési termékeket.

„Bármilyen formában használják is az oldalt, a felfedezések új, releváns élményét kínáljuk a látogatóink, a tartalomgyártók és a vállalkozások számára egyaránt” ‒ írja Dan Levy.

Az iparági szakértők szerint ez a fejlesztés azt jelzi, hogy a Facebook a kontextuális célzás irányába akar elmozdulni, ami nem is meglepő, hiszen a harmadik féltől származó nyomkövető sütik kivezetéséhez vagy a hirdetésazonosító blokkolásához hasonló intézkedések a jövőben kifejezetten megnehezítik a hirdetések viselkedésalapú célzását.

A Facebook áprilisban például tesztelni kezdett egy újdonságot a hírfolyamban, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók bővebben is utánanézhessenek az őket érdeklő, az adott posztok és reklámok alatt megjelenő témáknak. Ennek a fejlesztésnek a révén a felhasználók több információt szerezhetnek a hirdetőktől, valamint a kapcsolódó üzleti posztokból, többek közt a szépségápolás, a fitnesz vagy a divat témakörében.

A vállalat ezen kívül a Facebookon és az Instagramon egyaránt teszteli a kontextuális célzást a beágyazott videós hirdetések esetében is, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a hirdetők bizonyos videós témákban is elhelyezzenek reklámokat a Hirdetéskezelő segítségével. Ezeket a – jelenleg több mint húsz kategóriában elérhető – témákat a Facebook gépi tanulási algoritmusa támogatja, és alkalmazásukkal a hirdetők megválaszthatják, milyen tartalmakban akarják megjeleníteni a reklámjaikat. Vagyis például egy baseballütőket gyártó cégnek most már lehetősége nyílik arra, hogy olyan, leginkább a baseballal kapcsolatos tartalmakban helyezze el a hirdetéseit, amelyek a potenciális vásárlóikat érdekelhetik.

Dan Levy mindemellett egy új, kisvállalkozások részére létrehozott fejlesztésről is beszámolt a blogbejegyzésében: ez lehetővé teszi a jövőben, hogy a vállalkozások egyfajta jelvényeket, úgynevezett badge-eket helyezzenek el a hirdetéseiken, ezzel azonosítva magukat az általuk képviselt értékeket valló helyi közösségek számára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Hirdetés, Facebook