Töretlen a tévés piac iránti kereslet

Töretlen a tévés piac iránti kereslet
A Magyar Reklámszövetség friss adatai azt mutatják, a tévéhirdetésekre fordított reklámköltések 9 százalékkal nőttek a tavalyi évben. Mindezt úgy, hogy sok év stagnálás után jelentős, az infláció értékéhez vethető áremelés volt a piacon. Ennek kapcsán Demeter Zsófiával, az RTL Saleshouse hirdetésértékesítési igazgatójával beszélgettünk.

Milyen hatást látni a tévés áremeléseknél - csökken-e a kereslet, vagy inkább tartják a GRP-t a hirdetők? Az inventory korábban jellemzően tele volt, nehéz volt a hirdetéseket kiszolgálni - ebben van változás?
Az áremelés tényét és okát mostanra megértették az ügyfelek, elfogadták és a tavalyi előrejelzésünket megerősítve továbbra is piacnövekedésre számítunk. Az áremelés egyik legfontosabb pozitív hatása, hogy az év első két hónapjában, sőt március első felében sincs kampány-alulteljesítés, minden ügyfelet ki tudtunk szolgálni és marketindexet sem kellett bejelentenünk az év első négy hónapjában.

Mennyire számít még így is olcsónak a tévés hirdetés - akár régiós, akár hazai más médiával történő összevetésben?
A televíziós reklám ára Magyarországon régiós összehasonlításban is még mindig nagyon alacsony, ezen érdemben nem változtatott az áremelés sem, hiszen nagyságrendekkel magasabb árakkal találkozunk régión belüli más piacokon.

A hirdetési büdzsék az árbevételen belül csökkentek az elmúlt években - akkor ez azt jelenti, hogy lenne lehetőségük a cégeknek többet költeni?
Kétszámjegyű növekedést várunk a piacon erre az évre, tehát a 2023-re várt növekedés folytatódni fog 2024-ben is. A tavalyi év azt mutatta, hogy nehezebb gazdasági körülmények között is érdemes mérlegelni, hogy a hirdetési büdzsét csökkentse-e egy adott vállalat. A számok azt igazolták, hogy a többség nem ezt a stratégiát választotta. Természetesen ilyenkor a hatékony felületek jelentősége tovább növekszik. Az Atmediával készített közös kutatásunk is erre mutat rá; a lineáris televíziós reklámok és a lokális broadcaster tartalmak videós hirdetések eredményei 3-szoros hatékonyságot mutatnak szemben a globális szereplők eredményeivel.

A régióssá váló ügynökségi és megrendelői piacnak érezhetők-e a hatásai? Például inkább globálisok felé költenek a központokba szervezők?
A regionális ügynökségi modellnek a tévés költésekre kisebb a hatása, a digitális területen azonban már érezhető a hatás. A lokális digitális szereplők számára ez újabb kihívás a globális szereplőkkel szemben. Bízom benne, hogy a fent említett kutatásunk további kérdéseket, elemzéseket vagy újabb kutatásokat indít el a piacon, és segíti a helyi szerepelőket.

Az áremelés lehetőséget adhat a televízióknak az inventory szűkítésére, a reklámzaj csökkentésére?
Igen, hiszen már az év elején is csökkentettünk a reklámperceinket. Sőt, az olyan sokat emlegetett prime time arányunkon tovább tudtunk növelni a prémium csomagunkon belül, ahol már most 50%-os eredményeket látunk az eddig eltelt időszakra. Ezek mind olyan paraméterek, melyek segítik a kampányeredményeket és hatékonyabb elérést biztosítanak.
Tavaly év végén stabilitást és kiszámíthatóságot ígértünk, az idei eredményeink minket igazolnak.

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Bucsky Péter

Bucsky Péter