Új halmazállapotot hoztak létre a Chicagói Egyetem kutatói

Új halmazállapotot hoztak létre a Chicagói Egyetem kutatói
A kutatók már korábban is kísérleteztek a víz új halmazállapotainak előállításával. Néhányszor sikerrel is jártak, a most előállított szuperionos jég azonban elég ideig maradt stabil, hogy meg is tudják vizsgálni.

A közelmúltban jelent meg az a tanulmány, melyben a víznek egy új halmazállapotáról, az úgynevezett szuperionos jégről írnak részletesen – számolt be a felfedezésről a 24.hu a Space.com összefoglalója alapján.

A kísérletben két gyémánt közé préseltek egy csepp vizet, majd ráirányították a világ egyik legerősebb lézerét. Az extrém nyomással és hőmérséklettel olyan állapotokat idéztek elő, mint amilyenek a Föld belsejében is vannak.A szuperionos jeget már korábban is sikerült ugyan létrehozni, de ez az első alkalom, hogy elég ideig maradt stabil, így a kutatók vizsgálatokat is tudtak rajta végezni.

Vitali Prakapenka, a Chicagói Egyetem geofizikusa szerint eredményük meglepő, mivel korábban a tudósok arra számítottak, hogy ez a halmazállapot magasabb hőmérsékleten idézhető elő, mint amilyenen először megfigyelték.

Érdekes adat, hogy bár a legtöbben azt gondoljuk, a víz csak szilárd, folyékony és legnemű halmazállapotban érhető el, a tudomány ezeken kívül már legalább húsz másik halmazállapotát feljegyezte. A szuperionos jég a 18. ismert forma. Ebben az állapotban az oxigénatomok úgy helyezkednek el, mint a szilárd forma esetén, a hidrogénatomok viszont ionokká alakulnak, melyek aztán szabadon áramlanak.

A felfedezés az űrkutatás területén is izgalmas áttörést jelenthet, mivel a speciális jég az égitestek magjában is előfordulhat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!