Így vásárolj fedélzeti kamerát! - 5+1 fontos funkció

Így vásárolj fedélzeti kamerát! - 5+1 fontos funkció
Manapság egyre népszerűbbek a fedélzeti kamerák, a választék pedig igen nagy, így nem könnyű a választás. „Mi számít jó képfelbontásnak? Milyen extrákra van szükségem? Mire jó a hátsó kamera?” – csak néhány kérdés a sok közül. Hogy könnyebb legyen a döntés, a Mio összegyűjtötte Neked azt az 5+1 legfontosabb funkciót, amit érdemes figyelembe venned, ha menetrögzítő kamera vásárlásán gondolkodsz.

1. Legyél képben!

A menetrögzítő kamerák alapvető funkciója, hogy utunk során felvételt készítsenek, ám korántsem mindegy, milyet. Minél jobb minőségű a felvétel, annál több részlet lesz látható, ez pedig felbecsülhetetlen értékkel bír, ha baleset esetén bizonyítékként kell használni. Épp ezért a Full HD felbontás az egyik legfontosabb tulajdonság, ha fedélzeti kamerát választunk. Érdemes megnézni azt is, hány képkockát képes a készülék rögzíteni másodpercenként (fps). A Mio legújabb, MiVue 800-as szériájára jellemző 60 fps még nagyobb sebesség mellett is folyamatos és rendkívül részletgazdag képet tesz lehetővé, így például a rendszámtáblák is mindig könnyen olvashatóak.

A képfelbontás mellett, ha gyakran vezetünk éjszaka vagy rossz látási viszonyok közt, jól jöhet a Mio Night Vision technológiája, amivel kiváló minőségű, világosabb és tisztább felvételek készülnek, még gyenge fényviszonyok mellett is. Ha pedig még ennél is többre vágyunk, a Mio jelenlegi legnagyobb tudású készüléke, a MiVue 866 lesz a legjobb választás. Ez a kamera ugyanis az egyetlen a piacon, mely az átlagnál másfélszer nagyobb Sensor Ultra érzékelővel bír, így kristálytiszta képet és rendkívül élénk színeket biztosít az éjszakai vezetés során.

2. Parkolj biztonságban!

A parkolási mód sokak számára az egyik legfontosabb tulajdonság, ha menetrögzítő kameráról van szó. Érthető, hiszen akkor is védelmet nyújt, ha nem vagyunk az autóban. A motor leállításakor a MiVue™ 812 például automatikusan Smart Parking módra vált: az érzékelő az autónk elejénél történő mozgás vagy ütközés észlelésekor aktiválja a videófelvételt akár 48 órán keresztül. A parkolási módnál beállíthatjuk az érzékenységi szintet, e szerint indítja el a felvételt, ezzel csökkenti az energiafogyasztást és helyet takarít meg a memóriakártyán.

A parkolási móddal felszerelt menetrögzítő kamerák ráadásul nemcsak felveszik, ha ütközés után a másik fél szó nélkül elhagyná a helyszínt, elrettentéshez is kiválóak, ha valaki fel akarná törni vagy el akarná lopni autónkat.

3. Sebességellenőrzés a láthatáron

Az útról készült videófelvétel már önmagában is praktikus, de pontos helymeghatározással még hasznosabb lehet! A beépített GPS nyomkövetéssel felszerelt MiVue™ 846 rögzíti a haladás sebességét, a pontos helyzetet és az időt. A GPS az idő és a helyzet automata újrakalibrálását is lehetővé teszi, ha az eszköz egy ideig használaton kívül volt.

A Mio GPS-szel felszerelt kameráinál sok esetben beszélhetünk egy másik rendkívül hasznos funkcióról is, a Speed Cam Alert-ről. A funkció időben figyelmeztet, ha sebességmérő ponthoz közeledünk. Ehhez a folyamatosan frissülő és Közép-Európában, így Magyarországon is széleskörű sebességmérő adatbázist veszi alapul, ezzel hasznos segítséget és megtakarítást jelent a sofőröknek. A Speed Cam Alert a legtöbb európai országban legálisan használható, indulás előtt azonban mindenképp érdemes utánanézni az aktuális szabályoknak.

4. Mindig online!

Az internet nyújtotta lehetőségeket a menetrögzítő kamerák is szívesen kihasználják. Az integrált WIFI valós időben szinkronizálja a felvételeket az okostelefonnal, így azonnal láthatjuk, ha parkolás során ütés éri az autót. Ezenkívül, például a MiVue™ 866 esetében, ha a baleset bekövetkezik, a menetrögzítő kamera automatikusan elmenti a fájlt az eseménymappába, és WIFI-n keresztül elküldi a felvételeket a MiVue™ Pro alkalmazásnak. A szoftver és a menetrögzítő kamera adatai egyszerűen frissíthetők OTA (Over-the-air) módon. Az online elérésnek köszönhetően tehát nem csak mi követhetjük nyomon az eseményeket valós időben, de az eszköz is mindig naprakész lesz.

5. Előzd meg a bajt!

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a menetrögzítő kamerák elsősorban baleset esetén hasznosak, erről azonban szó sincs. A Mio kínálatának számos készülékében olyan vezetéstámogató funkciók is találhatóak, mint a sávelhagyás figyelmeztetés, a ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer, a fényszóró emlékeztető vagy a fáradtság-figyelmeztetés. Ezek mind-mind arra hivatottak, hogy megelőzzék a közúti baleseteket, így ha vásárlás előtt állsz, érdemes ezekre is odafigyelni!

+1 Hátul is lehet szemed!

Ha kamera vásárlását tervezzük, érdemes megfontolni hátsó kamera beszerzését is. A Mio-nak két külön megvásárolható hátsó kamerája is van, a MiVue™ A30 és MiVue™ A50, amit több különböző elülső kamerához is csatlakoztathatunk.

Egy jó hátsó kamera diszkréten rögzíthető a hátsó szélvédőn, onnan készít felvételt az autó mögötti forgalomról. Az első menetrögzítő kamerához csatlakozva, ahhoz hasonlóan egyből megkezdi felvételt, amint beindul a motor. Emellett, mivel legtöbb esetben csatlakozó kábel segítségével lehet összekötni a két kamerát, annak hosszát is ellenőrizzük le!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: kamera, Mio, funkció