Így lehet megbízhatóbb az arcfelismerőd!

Így lehet megbízhatóbb az arcfelismerőd!
Még az Apple igen biztonságosnak tartott Face ID-jának (azaz arcfelismerésének) pontossága is növelhető azzal a módszerrel, amelyet amerikai kutatók javasolnak.

Az arcfelismerés ugyan megbízható biometrikus azonosító módszernek tűnhet, azonban egyszerűen kijátszható, például egy fotóval - írja a hvg.hu. Ezt hamar felismerte az Apple, és frontoldali TrueDepth kamerája már feltérképezi a felhasználó arcának fizikai geometriáját, így egy egyszerű síkbeli fotó már nem tudja becsapni a rendszert.

Persze kiskapu itt is akad, például, ha valakinek az iPhone-ját úgy nyitják ki, hogy az illető alszik. D.J. Lee, a Brigham Young Egyetem professzora azonban egy kicselezhetetlennek tűnő módszert javasol. Kutatótársaival együtt egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, amelyik azzal oldaná meg az említett problémát, hogy a felhasználó különféle, akár mulatságos arckifejezéseit rögzíti.

A módszer lényege, hogy az ember arcának változását rögzítené, ahogyan tágulnak és összehúzódnak az izmok. Speciális, könnyen ismételhető, mindössze néhány másodperces arcmozgással regisztrálhatnák magukat a felhasználók, esetleg némán felolvashatnának egy előre megírt mondatot. Ezeket az arcmozgásokat rögzítené a rendszer az alapvető arcvonásokkal együtt. A rendszert egyidejű/párhuzamos kétfaktoros személyazonosság-ellenőrzésnek (C2FIV-nek) nevezték el az ötletgazdák.

A C2FIV integrált ideghálózati keretrendszerre támaszkodik, amely egyidejűleg tanulja meg az arcvonásokat és a hozzájuk tartozó mozdulatokat. A szekvenciális adatok elemzésénél a felvétel összes képkockáját figyelembe kell venni (ellentétben egy körvonalazható ábrát mutató statikus fotóval). Ennek az integrált neurális hálózati keretrendszernek a segítségével a felhasználó arcvonásait és mozgásait tárolják egy szerveren vagy egy eszközben, és amikor valaki később megpróbál hozzáférni ahhoz, a rendszer összehasonlítja az új felvételeket a tároltakkal. Ha az új és a tárolt értékek megegyeznek, a felhasználó azonosítva van. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Face ID, Apple