Így hasznosíthatja megunt okostelefonját

Így hasznosíthatja megunt okostelefonját
A Samsung többféle programot is indított az amúgy szemétbe kerülő okostelefonok újrahasznosítására. A legutóbbi elképzeléssel intelligens otthoni eszközzé alakulhatnak a régi telefonok.

A Samsung nemrég kiderítette, hogy a mintegy kétmilliárd, leselejtezett Galaxy okostelefonnak csupán nagyon kis töredéke került vissza hozzájuk a cég újrahasznosítási programja keretében. Ez nem túl biztató, azonban nem csupán ez az egy ilyen kezdeményezése van a dél-koreai vállalatnak. Az egyik legnagyobb ilyesfajta projekt a 2017-ben indult Galaxy Upcycling program, amit nemrégiben terjesztett ki a vállalat.

A Galaxy Upcycling at Home lehetővé teszi a Galaxy eszközök tulajdonosainak, hogy egy egyszerű szoftverfrissítéssel intelligens otthoni eszközökké alakítsák régebbi Galaxy okostelefonjaikat, kihasználhatják a régebbi készülékek beépített érzékelőinek tudását. A kezdeményezés – állítja a Samsung – kreatív megoldás az elektronikai hulladékok mennyiségének csökkentésére, emellett kényelmet nyújt a felhasználók számára is a mindennapokban. Mindezzel hosszabbá válhat a termékek életciklusa, és a felhasználók is kevésbé járulnak hozzá a globális e-hulladék mennyiségének növeléséhez.

Az említett szoftverfrissítés mesterséges intelligencia bevetésével teszi lehetővé például, hogy a Galaxy készülékek pontosabban meg tudják különböztetni a mindennapi környezetben a hangokat, és a felhasználók kiválaszthatják bizonyos hangfelvételek mentését. Például, ha a készülék csecsemősírást, kutyaugatást, macskanyávogást észlel, riasztást küld a felhasználó okostelefonjára, aki meghallgathatja a rögzített hangot. De például fényérzékelőként is használhatók az eszközök egy-egy helyiség fényerőszintjének mérésére. Beállítható, hogy a készülék automatikusan bekapcsolja a lámpákat vagy a televíziót a SmartThings segítségével, ha a szoba sötétebb lesz, mint az előre beállított fényerőszint. Ahhoz persze, hogy egy okostelefon folyamatosan érzékelje a hangot és a fényt, hosszú ideig aktívan kell működnie. Ennek elérése érdekében a Samsing akkumulátor-optimalizálási megoldásokat is bevezetett.

A Galaxy Upcycling at Home béta szolgáltatása már elérhető az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Dél-Koreában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!