Így ellenőrizheted, hogy vírusos linket kaptál-e üzenetben

Így ellenőrizheted, hogy vírusos linket kaptál-e üzenetben
Létezik egy weboldal, ami kiberbiztonsági cégek adatbázisai alapján képes beazonosítani a vírusos linkeket, fájlokat és IP-címeket.

Bizonyára mindannyian kaptunk már gyanús üzeneteket, melyek sokszor nem tartalmaznak egyebet, mint egy-egy hivatkozást. Tudatos internetezőként ilyenkor már felébred bennünk a gyanú, és jobb esetben még idejében kitöröljük az üzenetet a link megnyitása nélkül. Sajnos azonban nem tudjuk mindig egyértelműen eldönteni, hogy melyik hivatkozások, weboldalak vagy fájlok jelentenek veszélyt. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) pont az ilyen esetekre javasolja a virustotal.com ingyenes online eszközt, ami segít eldönteni mit tegyünk a gyanús esetekben.

Az eszköz több kiberbiztonsági cég (például: ESET, Kaspersky, Sophos, BitDefender, Emsisoft, Netcraft) folyamatosan frissülő adatbázisain alapul. Az ellenőrzéséhez elég beilleszteni a kérdéses URL-t, fájlt vagy IP-címet, az eszköz pedig már keresi is az adatbázisban. Ha egy piros felkiáltójel jelenik meg, akkor valószínű, hogy káros hivatkozással vagy fájllal van dolgunk.

Az NKI hozzáteszi, hogy bár a szolgáltatás kétségkívül nagyon hasznos, nem tévedhetetlen, és nem váltja ki a teljesértékű vírusvédelmi szoftvereket. Előfordulhat, hogy egy olyan friss káros weboldalról van szó, melyet még egyik kibervédelmi cég sem azonosított, ilyenkor a kereső sem fogja veszélyesként érzékelni. Ugyanakkor fals pozitív találatok is előfordulhatnak. Ez abból adódik, hogy a különböző biztonsági cégek eltérően ítélhetik meg egy-egy program működését.

(Forrás: 24.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!