Átveszik-e a robotok az uralmat?

Átveszik-e a robotok az uralmat?
Sokakban felmerül a kérdés manapság, hogyan fog hatni a robotizáció az életünkre, így érdemes azt körbejárni, a jelenlegi állás szerint hogyan hat az automatizáció az emberek munkájára.

A Világgazdasági Fórum idei elemzése többek között 5 fő területet azonosított, melyek hatással vannak a jövő munkáira.

1. A koronavírus helyzet hatása karöltve az automatizáció hatásával hosszú távú hatással lesz a munkák átalakulására, mivel a lezárások és otthoni munkavégzés hatására az automatizáció még nagyon mértékben okoz változást, mint az elmúlt években.

2. Az automatizáció még nagyon mértékben növekszik, mint eddig. 2020-ban ezt világ szinten 67% emberi és 33% automatizált munkának látjuk, míg 2025-re az előrejelzés 53%-47% ember-automatizáció arány lesz.

3. Tovább folytatódik a munkatípusok átalakulása és új foglalkozások jönnek. A főbb területek, ahol növekszik az automatizáció az információ- és adatfeldolgozás, az álláskeresés és kiválasztás, komplex technológiai, adminisztráció és a fizikai/kézi munkával kapcsolatos területek. A munkaköröket tekintve új pozíciók jelennek meg az adattudomány és analitika, mesterséges intelligencia és gépi tanulás, Big Data, digitális marketing és specialista, és folyamatautomatizációs specialista területeken, csak az első öt fő munkakört említve.

4. A legkeresettebb készségek azok lesznek, melyek érintik mind humán, mind a technikai területeket is, például első helyen az analitikai készség és innováció szerepel, ezt követi az aktív tanulás és tanulási stratégiák terület, valamint az összetett problémamegoldó készség a harmadik helyen.

5. Az emberi tudás fokozottan fontos, és a megkérdezett munkáltatók átlag 66%-a szerint megéri a kollégákat átképezni vagy továbbképezni az átalakuló munkatípusok mentén.

Összességében megfigyelhető, hogy a munkakörök átalakulásának tekintetében azokon a területeken, ahol automatizáció történik nem eltűnnek, hanem átalakulnak a teendők, és ezáltal annak az automatizációnak a kialakításához, működtetéséhez és az vele kapcsolatos adatok kinyeréséhez és felhasználásához kötődő munkatípusok nyernek egyre nagyobb teret.

A PWC (2018) ezt az átalakulási folyamatot - automatizáció és emberi munka igénye - három hullámban definiálta:

1. Algoritmusos hullám (2020-as évek elejéig) - Az egyszerű számítási és strukturált adatok elemzési feladatok automatizációja, ami az adatvezérelt szektorokra van hatással, például pénzügyi szektor.

2. Emelkedő hullám (2020-as évek végéig) - Dinamikus interakció a technológiai megoldásokkal, például irodai támogatásra és döntés előkészítésre. Ebben a fázisban szintén találhatunk olyan robotizált tevékenységeket, melyek részben kontrollált környezetben zajlanak, például egy raktárban.

3. Autonóm hullám (2030-as évek közepéig) - Fizikai és kézzel történő munka automatizációja, és problémák valós idejű megoldása dinamikus, valósághű helyzetekben, melyek gyors reakciót igényelnek, mint például a szállítmányozás vagy építőipar.

Hosszú távon a magasabban képzett munkavállalók kevésbé lesznek kitéve a változásoknak, így megerősíthető az a megközelítés, miszerint egyre fontosabb a kollégáink folyamatos képzése az átalakuló munkakörökre is.

Összességében a tanulmányok és a felmérések azt mutatják, a robotok nem veszik el munkánkat, hanem átalakítják azt, mivel foglalkozunk, és az okos szervezetek már most azon dolgoznak, hogyan lehet az automatizációt stratégiai szinten pozitívan felhasználni, és a technológiai adottságok segítségével erőforrást szabadítani fel azokra a tevékenységekre, amelyeket emberek egyedülállóan képesek elvégezni. Ennek érdekében fokozottan hangsúlyosan kell foglalkoznunk kollégáink és saját magunk képzésével, és nyitottnak kell lennünk a változó munka típusokra való átállásra is.

Referencia: PWC, 2018: Will Robots Really Steal Our Jobs? https://www.pwc.com/hu/hu/kiadvanyok/assets/pdf/impact_of_automation_on_jobs.pdf

World Economic Forum, 2020: The Future of Jobs Report 2020. http://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Laczkó Katalin

IT és általános menedzsment szakember. Az informatika mellett kiemelten foglalkozik vállalati digitális transzformáció be- és végigveztetésével. Fontos számára a nők helyzete az IT-ban, személyes …


Címkék: munkaerő, robot