Áttörést hozott a Mesterséges Intelligencia a COVID-szűrésben

Áttörést hozott a Mesterséges Intelligencia a COVID-szűrésben
A tünetmentes delikvens hangjából meg tudja állapítani, hogy elkaptuk-e a COVID-ot. Hamarosan érkezik az applikáció is!

Manapság sokan kapjuk magunkat azon, hogy minden egyes köhintésünkre összerezzenünk és azt kezdjük találgatni, hogy ez már az, vagy csak hideg van és megfáztunk? Szerencsére ezen az állapoton úgy néz ki, hamarosan változtathatunk, mivel a Massachusetts-i Technológiai Intézet (MTI) kutatói összeraktak egy olyan Mesterséges Intelligenciát, ami a köhögésünk hangjából simán megmondja, hogy a koronavírus rendetlenkedik-e bennünk, vagy csak simán göthösek vagyunk.

A tünetmenteseket szűri!

A program neuronhálókat használ arra, hogy észrevegye az apró változásokat az ember köhögésében és úgy is ki tudja mutatni a kórságot, ha a köhögés az egyetlen tünetünk. Már pedig a vírus igazi rákfenéjét épp a tünetmentes hordozók adják, hiszen miért menne bárki is orvoshoz, meg teszteltetni magát, ha nincs semmi baja, ugye?

A vírussal fertőzött ember köhögése némiképp eltér másokétól, ám ezt a fülünk nem hallja ki, ellenben a Mesterséges Intelligencia meg kiválóan érzékeli, a tesztek során 98,5 százalékos találati pontossággal dolgozott.

Hamarosan jön az applikáció

Hogy mire jó ez az egész, ráadásul úgy, hogy a messzi USA-ban van? Leginkább arra, ahogyan a projekten dolgozó kutatók is jelezték, hogy hamarosan csinálnak belőle egy mobilalkalmazást, amit letölthetünk és onnantól kezdve elég lesz beszélnünk, vagy köhögnünk a telefonunkba, hogy az megmondja, elkaptuk-e a fertőzést vagy sem. Persze a tudósok arra is figyelmeztetnek, hogy a program elméletben a tünetmentes vírushordozók kiszűrésére való, így nem helyettesítheti tökéletesen a tesztelés folyamatát.

(via Gizmodo)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lóska Márton

Fiatal voltam és kellett a pénz, ezért relatíve korán beszálltam az internetes újságírásba, ami folyamatosan változott az évek alatt, ahogyan a net is (emlékeztek még a Facebook előtti időkre?!). Most …