Át fogja vizsgálni a fotókat az iPhone!

Át fogja vizsgálni a fotókat az iPhone!
A jövőben az iPhone ellenőrizni fogja, hogy a készülékről feltölteni kívánt tartalom nem tartalmaz-e gyerekekről készült pornófelvételt.

Az újítás lényege, hogy a szoftver összehasonlítja a feltöltés előtt az iOS-t vagy az iPadOS-t futtató készülékben tárolt fotót az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja (NCMEC) és más gyermekvédelmi szervezetek által összeállított, ismert szexuális bántalmazásról készült adatbázisokkal – írja a cég csütörtöki bejelentése nyomán a BBC.

Ha a szoftver egyezést talál, azt jelzi az Apple felé, ahol manuálisan is megvizsgálják, hogy megerősítsék az egyezést. Ezután jelentik a hatóságoknak.

A cég szerint a technológia az utólag módosított képeket is kiszűri.

Bár a pedofilellenes technikai újítást egyelőre csak az Egyesült Államokban vezeti be, adatvédelmi szakértők attól tartanak, hogy autoriter kormányok a polgáraik után való kémkedésre is felhasználhatják a technológiát, behatolva az emberek magánszférájába.

„Függetlenül attól, hogy mik az Apple hosszú távú tervei, nagyon világos jelzést küldtek. (Nagyon befolyásos) véleményük szerint biztonságosan lehet olyan rendszereket építeni, amelyek a felhasználók telefonjain tiltott tartalom után kutatnak”

– mondta Matthew Green kriptográfus és biztonsági technológus, a Johns Hopkins Információbiztonsági Intézet informatikai docense.

A félelem azért nem tűnik teljesen alaptalannak, hiszen a nemrég kirobbant nemzetközi megfigyelési botrányban, az úgynevezett Pegasus-ügyben is számos embert, köztük újságírókat figyeltek meg a kormányok a világ minden pontján, idehaza is. A Központi Nyomozó Főügyészség után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is bejelentette: vizsgálja az ügyet, melyről cikkeinket itt találja.

A koronavírus-karantén egyébként nagyon felpörgette a gyerekpornós tartalmakat – még februárban adott ki emiatt figyelmeztetést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az NMHH a gyerekpornóról kiadott statisztikáit itt érheti el.

(media1.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: iphone, mobil