Világgazdasági Fórum a metaverzumban

Világgazdasági Fórum a metaverzumban
A Világgazdasági Fórum a 2023-as éves közgyűlésén az Accenture-rel és a Microsofttal közösen mutatta be a Global Collaboration Village nevet viselő metaverzum működő prototípusát, ami kimondottan azért jött létre, hogy a világ legsürgetőbb kihívásaihoz a gyakorlatban is megvalósítható megoldásokat fejleszthetnek. A világ különböző pontjáról, közel 80 vezető szervezet képviselője csatlakozott a metaverzumban tartott első interaktív üléshez, a Fórumhoz, ezzel támogatva a Village fejlődését.

„A virtuális térben egy valódi globális falut építve létrehoztuk a metaverzum-technológia első nyilvános, adott céllal létrejött alkalmazását. Az állami és a magánszektor által támogatott Village a metaverzumban rejlő lehetőségeket kiaknázva, sokkal nyitottabb, befogadóbb és fenntarthatóbb megoldásokat próbál keresni korunk nagy problémáira” – mutatott rá Klaus Schwab, a Fórum alapítója és ügyvezető elnöke.

„A metaverzum gyökeresen meg fogja változtatni a vállalati működés minden területét. A fizikai és a digitális világot összekapcsolva lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy új, innovatív fogyasztási cikkeket és szolgáltatásokat hozzanak létre, átalakítsák gyártási folyamataikat és működésüket, illetve újragondolják együttműködési és munkavégzési gyakorlatukat” – fűzte hozzá Julie Sweet, az Accenture elnök-vezérigazgatója.

„Hiszünk abban, hogy a metaverzum képes alapjaiban megváltoztatni a kommunikáció és az együttműködés módját, és a fizikai világ korlátait leküzdve mindenki számára biztosítsa a hatékonyabb kapcsolatépítés lehetőségét. A Microsoft Mesh által működtetett Együttműködés Globális Faluja kiváló példa arra, hogyan hozzuk össze az embereket és a közösségeket új módon, a metaverzum technológia használatával” – hangsúlyozta Brad Smith, a Microsoft Corporation alelnöke.

Az Együttműködés Globális Falujáról

A Village, a metaverzum lehetőségeit kiaknázva, a virtuális jelenlét és kapcsolatépítés közös terét hozza létre egy sokszínű és földrajzilag szétszórt közönség számára. A 2022 májusában bemutatott koncepcióterv alapján elindult innovatív projekt a Microsoft Mesh nevű vegyesvalóság-platformra épül, és már induláskor több, VR-headset vagy laptop segítségével elérhető immerzív teret tartalmaz. Közéjük tartoznak például az alábbiak:

• Városháza: a Fórum "virtuális kongresszusi központja" például plenáris ülések, workshopok és kétoldalú találkozók számára.

• Együttműködési központok: virtuális terek a történetmeséléshez és a Fórum gondolatvezetéséhez, amelyek célja az együttműködés, a tapasztalati tanulás és a globális kérdésekre gyakorolt valós hatás ösztönzése. Egy virtuális óceáni központban például a résztvevők elmerülhetnek az óceán mélyén, és felfedezhetik, miért és hogyan kell védeni a tengeri ökoszisztémákat a szárazföldi és a vízi élet megőrzése érdekében.

• Kampuszok az érintettek számára: a fórumpartnerek alakíthatják jelenlétüket, összehívhatják az érdekelt feleket, és másokkal együttműködve újíthatnak és megoldásokat találhatnak a globális kihívásokra.

A következő év során a Fórum meghívja a szervezeteket, hogy építsék be ezeket az élményt nyújtó tereket, erősítsék tovább a tanulást, az együttműködést és a partnerséget. A kezdeményezés célja, hogy megerősítse és új lendületet adjon a nemzetközi együttműködésnek, amelyek négy alapelv mentén valósulnak meg: globális együttműködés a közös megoldások érdekében; interaktív elmélyülés a jobb megértés elősegítése érdekében; széles körű részvétel az inkluzív megbeszélések révén; valamint egyéni és kollektív cselekvés a maximális hatásért.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!