Veszélyes aszteroida közelít a Földhöz

Veszélyes aszteroida közelít a Földhöz
Egy aszteroida érkezik a Föld közelébe vasárnap, amelyet az űrkutatók csak viszonylag későn, idén májusban vettek észre.

A 2022 JE1 nevű aszteroida átmérője a becslések szerint 50 méter és 155 méter között lehet. Az amerikai űrügynökség (NASA) szerint az égitest július 3-án, vasárnap közelíti meg a Földet: akkor 3,29 millió kilométerre halad el tőlünk, amely a Föld–Hold-távolságnak nagyjából a kilencszeresét jelenti - írja az index.hu.

A Nasa "potenciális veszélyesnek" minősítette az aszteroidát.

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy ezt minden olyan égitest esetében megteszik, amely 4,65 millió mérföldnél (7,5 millió kilométernél) közelebb halad el a Föld mellett, és az átmérője nagyobb lehet 100 méternél.

Vagyis az űrügynökség szerint sem valószínű, hogy a JE1 gondot okozhat. Az viszont figyelemre méltó, hogy ezt az aszteroidát viszonylag későn észlelték az űrkutatók. Míg a legtöbb, a Föld felé tartó hasonló égitestet már hónapokkal-évekkel korábban észlelik, a JE1-et csak május 7-én vették észre.

Egy másik aszteroida valóságos aranybánya lenne, hamarosan indul hozzá egy NASA-misszió

A JE1-ről beszámoló DailyStar cikkében azt is megjegyezték, hogy a Földtől jóval távolabb található egy másik aszteroida, a 16 Psyche, amely rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz értékes fémeket, köztük aranyat is.

A becslések szerint ennek az aszteroidának az értéke jóval nagyobb lehet, mint a Föld teljes gazdaságáé: A tudósok tízezer billiárd dollárra becsülik az értékét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: aszteroidák, NASA