Veszélybe került a Starlink szuperinternete

Veszélybe került a Starlink szuperinternete
A SpaceX, amely a Starlink műholdas hálózatának tulajdonosa és üzemeltetője, a héten közzétett egy kutatást, amely arra mutat rá, hogy amennyiben az egyik konkurensük megnyitná a 12 Ghz-s frekvenciát, azzal használhatatlanná válna a Starlink szolgáltatása.

A Dish szolgáltató már egy ideje dolgozik a frekvencia adta lehetőségek kiaknázásán, miközben a Starlink műholdjai már most az áhított 12 GHz-es sávot használják az Egyesült Államokban - írja a 24.hu.

Az elemzés szerint amennyiben földi mobilszolgáltatók is belépnének a 12,2-12,7 GHz-es spektrumsávba, az idő nagyjából 77 százalékában fordulna elő valamilyen káros interferencia. Ez pedig az esetek jelentős részében használhatatlanná tenné a Starlink hálózatát, írja a Gizmodo. Elon Musk vállalata tehát azt állítja, hogy egzisztenciális kockázatot jelentene a Dish hálózatának beüzemelése, míg Jeff Blum a konkurens vállalat ügyvezető alelnöke szerint a 12 Ghz-s frekvencia megnyitása minden 5G-szolgáltató számára győzelem lenne. Az elemzés közzététele után a Dish közölte, mérnökei már vizsgálják a SpaceX állításait.

A SpaceX eddig mintegy 2700 Starlink-műholdat bocsátott Föld körüli pályára, a 2020 októberi elindítása óta.

Világszerte jelenleg több mint 400 ezer előfizetője van, és tervei szerint az elkövetkező évtizedek során 42 ezerre szeretné növelni a világűrben lévő műholdak számát. A Starlink az eredeti tervek szerint arra szolgált volna, hogy a világ lakosságának nagyjából egyharmadának – akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel – nyújtson elérhető, modern szolgáltatást. Egyelőre azonban nem áll túl jól Musk cége ezen a téren, ugyanis sokszor adódik hiba a szolgáltatásban, és a magas ár miatt leginkább az Egyesült Államokban vannak előfizetői.

A Gizmodo szerint a SpaceX elemzése egy, az RS Acces vezeték nélküli internetszolgáltató korábbi jelentésére adott válasz, amelyben sokkal kevésbé súlyos mobilinterferenciáról számoltak be. Elon Musk cége szerint azonos módszertannal végezték el a kutatást, csak épp „a valóságnak megfelelő feltételezésekkel, és számos kirívó hibát javítva” jutottak a mostani eredményre. A SpaceX a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) elé vitte az ügyet, amelyben azt kérik a hatóságtól, vizsgálják meg, hogy a Dish és az RS Access szándékosan félrevezető jelentéseket nyújtott-e be korábban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!