Vége a Meta eddigi legsúlyosabb adatvédelmi perének

Vége a Meta eddigi legsúlyosabb adatvédelmi perének
A nyáron megszellőztetett híreknek megfelelően peren kívüli egyezséggel zárult a Meta ellen indított eddigi legnagyobb horderejű csoportos kereset, mely a Cambridge Analítica botrány kirobbanásakor, 2018-ban citálta bíróság elé az akkor még Facebook néven működő szolgáltatót.

Ahogy az augusztus óta várható volt, peren kívüli egyezséget kötött a felperesekkel a Meta a Cambridge Analytica botrány kirobbanása utáni csoportos kereset alapján indult bírósági eljárásban. A cég összesen 725 millió dollárt fizet felpereseknek az ügy lezárása érdekében - derül ki egy csütörtöki bírósági beadványból - írja a hwsw.hu.

Az ügy súlyát jól jelzi, hogy ez lehet a valaha volt legnagyobb összeg, melyet adatszivárgás miatt beadott csoportos kereset alapján fizetett ki egy alperes az Egyesült Államokban, illetve általában véve a Meta-val szemben indított csoportos keresetek közül ennek az elsimítása került a legtöbbe a cégnek.

A most lezárult, 2018-ban indult perben a felperesek beadványa szerint a Facebook illegálisan osztott meg felhasználói adatokat külső felekkel, és nem tett eleget az azokkal történő visszaélések megakadályozása érdekében.

Az ügy kapcsán Mark Zuckerberg Meta-vezérnek a kongresszus előtt is szembesülnie kellett a botránnyal kapcsolatos kérdésekkel, illetve 2019-ben a cég ötmilliárd dollárt fizetett a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak és további százmillió dollárt az Amerikai Tőzsdefelügyeletnek a Cambridge Analytica botránnyal kapcsolatos ügyek rendezésére, illetve a kiszabott bírságokra.

A mostani peren kívüli megegyezést is beleszámítva a Meta-nak eddig több mint 5,8 milliárd dollárjába fájt tehát a Cambridge Analytica botrány elsimítása. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Meta, Facebook, per