Több mint 30 milliárd Facebook-fotót használ az arcfelismerő AI, amit a rendőrségek is igénybe vesznek

Több mint 30 milliárd Facebook-fotót használ az arcfelismerő AI, amit a rendőrségek is igénybe vesznek
A Clearview AI nevű New York-i szoftvercég, amelynek mesterséges intelligenciát (AI) használó arcfelismerő szolgáltatását legalább 3100 bűnüldöző szerv veszi igénybe az Egyesült Államokban, elismerte, hogy már több mint 30 milliárd képet töltött le a Facebookról és más közösségimédia-platformokról, hogy azokat felhasználja algoritmusainak betanítása során.

A Hoan Ton-That vezérigazgató által a BBC-nek megosztott statisztikákból az is kiderül, hogy a Clearview közel egymillió keresést futtatott már le az amerikai rendőrségek kérésére. Bár az AI-szoftver hatósági felhasználásának részletei nem nyilvánosak, az elmúlt időszakban több szerződés kiszivárgott, de volt, hogy a szervek maguktól beszéltek az együttműködésről.

A miami rendőrség helyettes rendőrfönöke, Armando Aguilar például arról tájékoztatta a BBC-t, hogy irodája a legkülönfélébb bűncselekmények felderítésénél igénybe veszi a Clearview szolgáltatását, a lopási ügyektől a gyilkosságokig. Aguilar szerint évente körülbelül 450-szer használják az arcfelismerő technológiát, de hozzátette: „Nem azért hajtunk végre egy letartóztatást, mert egy algoritmus azt mondja nekünk.”

Ton-That elmondta, nem tud olyan esetről, amikor a szoftverük tévesen azonosított volna valakit, de ezt az állítást a tecnhológiával kapcsolatos átláthatósági problémák miatt lehetetlenség ellenőrizni. A vezérigazgató szerint ugyanakkor bármi is legyen a helyzet, a téves letartóztatások a „rossz rendőri munka” következményei, és azokat nem lehet az AI-ra kenni.

Olvasd el a teljes cikket a Qubit. oldalán!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!