Terrorizmusként kezeli az USA a zsarolóvírus-támadást

Terrorizmusként kezeli az USA a zsarolóvírus-támadást
Az amerikai igazságügyi minisztérium úgy döntött, hogy a zsarolóvírus-támadásoknak nagyobb prioritást kell élvezniük.

Az amerikai kormányzat a terrorizmussal azonos súlyú bűncselekményként kezelné ezután a zsarolóvírus-támadásokat, melyek egyre komolyabb gondot jelentenek a tengerentúliak számára – írta meg a CNBC néhány kiszivárgott dokumentum alapján.

Az amerikai igazságügyi minisztérium állítólag ki is küldött néhány levelet a tagállamok ügyészségeinek, melyben kérik őket, hogy a jövőben egy különleges egységet támogatva végezzék munkájukat. Az elsődleges cél, hogy a kibertérből érkező fenyegetéseket egy központi csapat segítségével, koordinált módon próbálják megakadályozni.

John Carlin, a tárca helyettes főügyésze szerint az intézkedés a terrorfenyegetéseknél követett forgatókönyvhöz hasonló. A döntéshozók abban bíznak, hogy ezzel nem csak az elkövetők kézre kerítése gyorsítható, általa a bűncselekményhez használt háttérrendszert is gyengíthetik.

A minisztériumi levél emellett kitér az üzemanyagellátó Colonial Pipeline-t ért támadásra és következményeire. Az ügy nemrég Joe Biden amerikai elnököt arra sarkallta, hogy alapjaiban szigorítsa az USA kibervédelmi vonalát. Azóta viszont egy másik, legalább ilyen súlyos incidens is történt: orosz hackerek az egyik legfőbb húsfeldolgozó üzemeit iktatták ki rövidebb időre, áremelkedést és húshiányt okozva.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!