Telefon lesz ebből vagy laptop? Őrületes ötlettel állt elő a PH

Telefon lesz ebből vagy laptop? Őrületes ötlettel állt elő a PH
Bár az okostelefonokkal kapcsolatban nem a HP neve jut először az eszünkbe, azért ez a vállalat is halad a korral, ugyanis olyan technológia szabadalmát adta be, amelyik összehajtható telefonokra vagy hasonló laptopokra is alkalmazható.

Sok más vállalat mellett a HP is elképzelte saját összehajtható telefonját. Ez kissé meglepő, ugyanis a Hewlett-Packard nevet elsősorban laptopokhoz, nyomtatókhoz és egyéb elektronikai eszközökhöz társítjuk, telefonokhoz nem annyira - írja a hvg.hu. A vállalat utoljára 2016-ban adott ki egy windowsos okostelefont, a HP Elite X3-at, ám azóta csönd volt körülötte ezen a fronton.

Most viszont – a holland LetsGoDigital oldal felfedezése szerint – kagylós kivitelű összehajtható telefonnal jelenne meg a piacon. A cég még 2019 februárjában nyújtotta be szabadalmát a WIPO-hoz (Szellemi Tulajdon Világszervezete), és augusztusban jóvá is hagytak. A szabadalom egy olyan technológiát ír le, amelyet felhasználva hajlékony elektronikus kijelző valósítható meg mobileszközökben, például mobiltelefonban, tabletben, illetve számítógépben.

A szabadalmi képeken egy kagylós telefon látható (hasonlóan a 2019-s Motorola Razrhoz és a Samsung Galaxy Z Fliphez), széles pánttal és téglalap alakú testtel. Az összecsukható telefonnak lapos, rugalmas kijelzője van. Ez egy érintőképernyős funkcionalitású OLED-kijelző, amely be van zárva a készülék belsejébe. Ennek eredményeként a kifejlesztett technológia mind kagylós okostelefonra, mind rugalmas képernyővel ellátott összecsukható laptopra alkalmazható.

A szabadalom elsősorban a hajlítható kijelző használatával kapcsolatos problémák megoldásáról szól. Mivel egy-egy hajtogatással a belső felület hossza megváltozik a külső felülethez képest, jelentős sérülésveszély áll fenn, ha a kijelzőpanelt gyakran hajtogatják. Ezt a problémát egy nyújtható szerkezettel oldaná meg a HP, olyannal, amelyik vastagabbá válik nyomás hatására. A LetsGoDigital szerint nem zárható ki, hogy a HP ezt a technológiát (először) egy összecsukható laptop esetében szeretné alkalmazni.

A szabadalmaztatott technológia jobb vizualizálása érdekében a LetsGoDigital 3D-rendereléseket készített a szabadalmi vázlatok alapján. Ezek a koncepciók azonban csak szemléltető célokat szolgálnak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!