Szokatlanul erős rádiójeleket fogtak az űrből a tudósok

Szokatlanul erős rádiójeleket fogtak az űrből a tudósok
Egy ismeretlen eredetű és rendhagyóan erős rádiójelet fogtak, ami a tejútrendszer közepéről érkezett.

Egy nemzetközi tudóscsoport szokatlanul erős rádiójeleket fedezett fel, ami a Tejútrendszer központjából érkezett - írja a borsonline.hu. A megmagyarázatlan jelenséget összesen hét ország kutatócsoportja tanulmányozta, több mint két éven át. A csillagászok ASKAP rádióteleszkóp segítségével vizsgálták a furcsa jeleket, ám e közben egy idő után a Galaxis közepén felfedeztek egy szokatlan viselkedésű tárgyat, ami először láthatatlan volt, majd fényessé vált, majd eltűnt és újra megjelent. Ráadásul a rádióhullám jelei folyamatosan ingadoztak.

A rádióhullámok egyszer csak eltűntek, majd hirtelen újra bejelzett a műszer.

"Az objektum fényereje véletlenszerűen változott, sokszor a fény kigyulladt, majd elaludt. Soha nem láttunk ilyent. Először azt hittük, hogy egy erősen pulzáló halott csillag, vagy egy olyan csillag, ami erős fényeket bocsájt ki. Az eddigi kutatások alapján mindkettő feltételezést kizárhatjuk" - mondta el a tanulmány szerzője.

2020-ban a kilenc hónap alatt a csillagászok hat rádiójelet kaptak.

"Azt tapasztaljuk, hogy a rádiójelek ereje megváltozott. Van, hogy egy napig erősen érezhetőek, aztán több hétig eltűnnek" - tette hozzá Tara Murphy a tanulmány egyik kutatója.

A csillagászok, szerint egy olyan bolygóról érkeznek a jelek, amelyek különböznek a Földtől, de a Földhöz hasonló kőzetbolygó, amelyekről azt feltételezik, hogy az élet biztosítására alkalmas.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: űr, rádiójel