Szájüregi daganatok visszaszorításában segíthet a digitalizáció

Szájüregi daganatok visszaszorításában segíthet a digitalizáció
A pandémia hatására kritikus szintre zuhant az egyébként is évről évre csökkenő fogászati szűrővizsgálatok száma Magyarországon. Közben hazánk évek óta első helyen áll a szájüregi daganatok miatti halálozások számában Európában. A gyilkos betegség időben történő felismeréséhez és gyógyításához éppen a rendszeres fogászati konzultáció lenne a kulcs. Egy budapesti fogászati rendelőhálózat online fogászati konzultációt indít a helyzet enyhítésére.

„A kísérleti program célja, hogy tudatosságra ösztönözzük és ezzel egy lépéssel közelebb vigyük a pácienseket a szűrővizsgálathoz. Azt feltételezzük, hogy ha valaki foglalkozik a konzultáció gondolatával, akkor nagyobb valószínűséggel vesz részt rendszeres szűrésen. További feltételezésünk, hogy minél könnyebb jelentkezni a szűrővizsgálatra, annál többen veszik igénybe" – ismertette a kezdeményezés hátterét Aranyi Rita, MindentMent Fogászati rendelőhálózat igazgatója.

A szakemberek szerint valamit sürgősen tenni kell. Évről évre csökken a fogorvosi konzultációk száma Magyarországon. A pandémia előtt a 18. helyen álltunk 21 európai uniós ország közül, évente 0,67 látogatással, az EuroStat adatai szerint.1

A koronavírus-járvány csak rontott a helyzeten. A MindentMent Fogászati Rendelők áprilisi kutatása szerint közel harmadával, 29%-kal kevesebben mentek fogászati szűrővizsgálatra, mint egy évvel korábban, többségük a koronavírus-járvány miatt.

Eközben Magyarország első a szájüregi daganatok miatti halálozások tekintetében Európában.2 Márpedig a szájüregi daganatok megelőzésében és eredményes kezelésében kiemelt szerepe lenne a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatnak. A helyzet súlyát jól érzékelteti, hogy dr. Perger Alexa, a MindentMent Fogászati Rendelők fogszakorvosának tapasztalatai szerint sajnos már most érezhető, hogy akik télen elhalasztották a szűrést, azoknál problémák jelentkeznek.

Ezen a helyzeten szeretne javítani a MindentMent fogászat online fogorvosi konzultáció bevezetésével. A konzultációra online lehet jelentkezni és időpontot foglalni. A konzultáció teljesen díjmentes, bárki jelentkezhet. A jelentkezés után dentálhigiénikus szakemberek konzultálnak a páciensekkel, kikérdezik a fogápolási szokásairól, tüneteiről, válaszolnak a kérdéseikre és tanácsokkal segítik fogászati problémáik megoldásában.

„Legvégül igyekszünk meggyőzni a pácienseket, hogy ne halogassák, látogassák meg mielőbb a fogorvosukat, mert az online konzultáció nem helyettesíti a szűrővizsgálatot" – hangsúlyozta Aranyi Rita. Hozzátette: „abban bízunk, hogy ha egy páciens minden olyan kérdést feltehet, mely aggodalommal, félelemmel tölti el; ha kérdéseire részletes választ, információt kap, ráadásul mindezt az otthona kényelméből intézheti, azzal közelebb vihetjük a szűrővizsgálathoz".

A szájüregi daganat háromezer embert érint és csaknem 1700 életet követel évente. Rendszeres szűrésekkel ez csökkenthető lenne. A MindentMent Fogászati rendelőhálózat igazgatója szerint hosszú távon egy olyan központi értesítési rendszer kialakítása lenne ideális, ami úgy figyelmeztet az esedékes szűrővizsgálatra, mint az Ügyfélkapu a lejáró okmányokról. Addig ez akár rendelőnként is megvalósítható a páciensek önkéntes hozzájárulásával, hiszen rendelkezésre állnak a szükséges jogi és technológiai lehetőségek, a pandémia pedig nyitottabbá tette a lakosságot a digitális megoldások felé. Ezért kísérletükre ennek az előtanulmányaként tekintenek.

Az ingyenes online fogászati konzultáció jelenleg minden hétfőn reggel nyolc és egy óra között vehető igénybe. Ha a kísérlet eredményesnek bizonyul, folyamatosan elérhető lesz a szolgáltatás. Az online fogászati konzultáció a fogaszat.mindentment.hu/online-konzultaciocímen érhető el.

 

1 Forrás: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/hlth_hc_dent/default/table?lang=en

2 Forrás:https://ecis.jrc.ec.europa.eu/explorer.php?$0-0$1-All$4-1,2$3-1$6-0,85$5-2008,2008$7-7,8$2-All$CEstByCountry$X0_8-3$X0_19-AE27$X0_20-No$CEstBySexByCountry$X1_8-3$X1_19-AE27$X1_-1-1$CEstByIndiByCountry$X2_8-3$X2_19-AE27$X2_20-No$CEstRelative$X3_8-3$X3_9-AE27$X3_19-AE27$CEstByCountryTable$X4_19-AEE

3 Forrás: https://rakgyogyitas.hu/szajuregi-daganatok/

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!