Saját mesekönyvet írt egy magyar anyuka a ChatGPT segítségével

Saját mesekönyvet írt egy magyar anyuka a ChatGPT segítségével
Bereczki Nóra, egy anyuka, aki úgy döntött, hogy saját mesekönyvet ír a két és fél éves fia altatásához, rátalált a ChatGPT nevű nyelvi modellre, ami segítségével 8 óra alatt 12 darab egyperces mesét írt.

A ChatGPT egy nagyméretű nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. A modell képes értelmes mondatokat generálni az adott témában, ami lehetővé tette Bereczki Nórának, hogy gyorsan és hatékonyan írja a meséit - írja a hwsw.hu. Az anyuka ötletet merített a két és fél éves kisfiú altatására alkalmas témákból, és beírta a ChatGPT-be. A modell akkor generálta a mesék szövegét, amelyek rövidek, könnyen érthetőek és szórakoztatóak voltak. Bereczki Nóra tovább lépett és a Midjourney nevű program segítségével illusztrációkat is készített a mesékhez. Az anyuka a könyvet kinyomtatta, és tesztelte a végeredményt a kisfiúnál, aki nagyon szerette az eredményt. Bereczki Nóra elégedett volt, hogy saját kézzel írt mesekönyvet adhatott a fiának, és könnyen elaltathatta őt vele. Tapasztalatairól bejegyzést írt a Facebookra.

Ez a történet mutatja, hogy a ChatGPT egy hasznos eszköz lehet azok számára, akik saját mesekönyvet szeretnének írni a gyerekeiknek. Az anyuka esete azt is bizonyítja, hogy az így elkészült mesekönyvek szórakoztatóak, egyediak lehetnek, amiket a gyerekek is élvezni fognak” – foglalta össze a történetet a ChatGPT néhány nyelvi döccenővel, miután azt kértük tőle, hogy írja meg helyettünk a jelenleg GYES-en lévő, de előtte egy ipari automatizációval foglalkozó cégnél dolgozó marketing szakember kísérletéről szóló cikket.

Ahogy közben számunkra is egyértelművé vált: azért szövegírásban, főleg a kreatív írói munka terén nem fogja átvenni a szakemberek helyét a generatív nyelvi modellen alapuló program, de kiegészítő eszközként a legtöbb munkaterületen felgyorsíthat egyes folyamatokat.

A kreatív input elengedhetetlen

Az elmúlt hónapokban hatalmas hype alakult ki az OpenAI által fejlesztett, deep learninget használó GPT-3.5 (Generative Pre-training Transformer) generatív nyelvi modellen alapuló ChatGPT program és a szöveges leírásokból illusztrációkat létrehozó Midjourney körül. Utóbbiról talán kevesebb szó esett a DALL-E árnyékában, de a Discordon használható robot lényegében megadott kulcszavak és parancsok alapján képes illusztrációkat generálni (ezzel készítettük el egyébként cikkünk nyitóképét is).

Bereczki a két eszközzel mindössze nyolc óra alatt készített tizenkét rövid mesét saját felhasználásra, tapasztalatait pedig bejegyzésben összegezte a Facebookon és a LinkedInen. A laikusok számára pár órás ismerkedést igénylő Discord korábbi projektek kapcsán már nem volt ismeretlen számára, magával a Midjourney-vel pedig nagyjából két hétig ismerkedett a könyv elkészítése előtt.

Amit elsőként kiemelt (és ami számunkra is feltűnt a cikk első bekezdésének generálásakor), hogy magyarul egészen jól működik a robot, de a szöveghez utólag mindenképp hozzá kell nyúlni a nyelvi hibák miatt, az MI-nek főleg ragozás és szintaxis terén kellene még fejlődnie. Az egész projekt során lényegében az utómunka vitte el a legtöbb időt. Az angol szövegalkotás természetesen jobb minőségű, ezért érdemes alapból angolul használni, majd átfordítani a kapott szöveget akár Google Fordítóval.

„A vízcseppnél azt kértem, hogy írjon X szavas mesét a vízcsepp körforgásáról, amire adott egy történetet. Én ebben utólag azért még átírtam szavakat, kisebb szakaszokat, hogy a végeredmény jobban tetszen” – mesélte a HWSW-nek. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!