Robotkutya segíti a rendőröket

Robotkutya segíti a rendőröket
A Digidog nevű kutya már feltűnt a New York-i rendőrök oldalán. A szerkezet hamarosan egy ajtónyitásra alkalmas kart is kap. A hírnek nemcsak a bűnözők nem örülnek.

Az elmúlt egy évben már több példát is láthattunk arra, hogy a Boston Dynamics által fejlesztett robotkutya, Spot milyen szolgálatot teljesíthet a rendőrségnél. Massachusetts államban például bombakereső eszközként tesztelték, alig egy hónapja pedig a New York-i rendőrség (NYPD) kötelékében tűnt fel egyik példánya, méghozzá egy lövöldözésnél, éles bevetésen.

Az ABC7 beszámolója alapján, amit a hvg szemlézett, úgy tűnik, a New Yorkban hosszabb távon is számítanak majd a szerkezetre, a készülék ugyanis egy új robotkart kapott, ami alkalmassá teszi az ajtók kinyitására. Frank Digiacomo, az NYPD felügyelője úgy fogalmazott, a cél, hogy Spot életeket mentsen, illetve minél hatékonyabban óvja a civileket és a rendőröket is.

A távolról vezérelt robotkutya 5 km/h-val képes haladni, 360 fokos videót készít, és akár 13,5 kilogrammot is elcipel. Lépcsőn sem akad el.

Spot rendőri szolgálatának azonban nem mindenki örül. A Gizmodo szerint a harci robotok ellen tiltakozó csoportok nemtetszésüknek adtak hangot, szerintük ugyanis egy-egy szituáció hamar eszkalálódhat a robot jelenléte miatt. Liz O’Sullivan, a megfigyelési ügyeket vizsgáló Surveillance Technology Oversight Project technológiai igazgatója szerint most, amikor a rendőri erőszak komoly problémát jelent az Egyesült Államokban, megdöbbentő és embertelen a robot alkalmazása.

Nyílt levelében azt írta, nem szabad, hogy a New York-i rendőrség engedélyt kapjon arra, hogy használja a robotot, mert az tulajdonképpen az embereken folytatott kísérletnek minősül. Szerinte kiszámíthatatlan, hogy éles helyzetben miként reagál egy bűnöző a robot felbukkanására.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: robot, kutya