Randizni vagy nem randizni? Sokan a csalók miatt nem használnak társkereső appot

Randizni vagy nem randizni? Sokan a csalók miatt nem használnak társkereső appot
A tanulmány megállapításai szerint a csalók jelentős mértékben visszatartják az embereket a randiappok használatától. A válaszadók 38%-a azért fél használni őket, mert attól tart, hogy átverik a csalók, 34% pedig általában véve nem bízik a randiappokat használó emberekben. Mindezek ellenére a válaszadók mindössze 15%-át vették már célba kiberbűnözők, és a csalókkal kapcsolatba kerülők 31%-ának sikerült elkerülnie a támadást.

Több millióan használnak online társkereső alkalmazásokat vagy közösségi oldalakat a társkereséshez. De a társra találás helyett sokan szélhámosokba ütköznek, akik pénzt próbálnak meg kicsalni tőlük. A csalókat vonzzák a társkereső szolgáltatások, mivel tudják, hogy az ezekre a platformokra látogató emberek személyes kapcsolatra vágynak, és ezt remekül ki tudják használni.

A felhasználók a legtöbbször a következő problémákkal szembesültek a randiappok használata során: catfishing, vagyis álidentitásra épülő megtévesztés (51%), kártékony linkek vagy csatolmányok (21%), vagy személyiséglopás (17%).

Azok, akiknek sikerült elkerülniük a támadást, sikeresen azonosítottak egy gyanús, hamisnak tűnő profilú csalót (50%); rendkívül óvatosak voltak és sosem küldtek pénzt a társkereső alkalmazásoknak (49%); vagy odafigyeltek a gyanús üzenetekre (47%). A válaszadók csaknem ötöde (21%-a) gyanút fogott, amikor a csaló nem volt hajlandó belemenni egy videóhívásba.

Az adatvédelem hiánya is komoly probléma a randiappok esetén. A válaszadók 26%-a aggódik amiatt, hogy személyes adatai az online térben keringenek majd. Sőt, a felhasználók 19%-a azért törölte a társkereső szolgáltatásokat, mert privátabbá kívánta tenni a személyes adatait.

„Az online társkeresés kockázatos vállalkozás lehet, hiszen az ismerkedés elején még semmit sem tudunk egymásról. Azonban bizonyos intő jelekre való odafigyeléssel éberek maradhatunk, és a digitális párunk viselkedésére is ügyelhetünk. Ha már az online randizás első vagy második napján pénzt vagy személyes adatokat kér, akkor jobb elgondolkodni rajta, hogy mennyire biztonságos tovább folytatni a kapcsolatot. Emellett a biztonsági intézkedések is segíthetnek abban, hogy az online randizás biztonságos és kellemes élmény legyen” – fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

„Bárki, aki egy társkereső appon regisztrál, elméletben hajlandó megnyílni és egy bizonyos mértékig kiadni a személyes adatait. Végül is egymás megismeréséhez hajlandónak kell lennünk bizonyos részleteket elárulni magunkról. Komoly sebeket okozhat azonban, ha ezt a nyitottságot – és egy kicsit a vele együtt járó védtelenséget –kihasználják. Egy analóg találkozó során remélhetőleg felismerjük, hogy valakinek jók vagy rosszak-e a szándékai. Itt azonban tévedhetünk is, mert a tapasztalt csalók hihetetlenül jól tudják álcázni magukat."

„Az új technológiák ambivalens szerepet játszanak. Egyfelől ez a legkedveltebb médium, és most már sokan tudják, hogyan védjék meg magukat. Másfelől viszont az emberek tudják, hogy sokféleképpen (kifinomult módokon) vissza lehet élni vele."

„Hogy megvédhessük magunkat, fel kell ismernünk, hogy mire hajt a csaló. Pénzre? Adatokra? Egy ellopható személyiségre? Vagy a másik személy zaklatni vagy érzelmileg zsarolni akar minket?"

„Ilyen helyzetekben azonnal fel kell tennünk az ellenkérdést: miért fontosak ezek az adatok a másik személynek? Kérdezősködhetnek például a pénzügyi helyzetünkről, az egészségi állapotunkról, az életünk egy fontos eseményéről, a konkrét munkahelyünkről és a beosztásunkról, kérhetnek erotikus képeket, kérhetik, hogy hozzuk őket össze a barátainkkal, vagy kipuhatolhatják a titkainkat vagy a gyengeségeinket. Legyünk mindig nagyon óvatosak, és ha furcsa érzésünk van, azonnal szakítsuk meg a kapcsolatot” – tanácsolja Birgitt Hölzel és Stefan Ruzas, a müncheni Liebling + Schatz párkapcsolati tanácsadó praxis két terapeutája.

A Kaspersky szerint így kerülhetők el a csalók az online társkeresés során:

  • Alaposan ellenőrizze a biztonsági beállításait a közösségi médiás és a randiappos fiókjaiban, és győződjön meg arról, hogy az érzékeny adatok – például az otthoni címe és a munkahelyének címe – nem nyilvánosak.
  • Egy kis ellenőrzéssel csökkentheti a doxolás kockázatát. Guglizzon rá magára. Képzelje azt, hogy információkat próbált keresni magáról, és nézze meg, mit talál. Jó eséllyel meglepődik majd azon, hogy milyen adatokra bukkan.
  • Használjon hatékony biztonsági megoldást, amely több készüléken is hathatós védelmet biztosít. A Kaspersky Security Cloud segít az alkalmazások kezelésében, és eltávolítja a jogosultságokat, amennyiben azok nem szükségesek, valamint védelmet nyújt az adathalászat és más fenyegetések ellen.
  • Ne ossza meg a telefonszámát vagy az üzenetküldő appokban használt nevét. Biztonságosabb a randiapp beépített üzenetküldő platformjait használni, és bölcs dolog ezt addig folytatni, amíg biztos nem lehet abban, hogy megbízhat a másik személyben.

A teljes jelentés itt érhető el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!